Azija je poznata kao kontinent na kom je posebno cenjena kultura ispijanja čaja i gde su žene mladolike. Mladalačkom izgledu Azijatkinja i Kineskinja, pored generalno zdravog načina života i upotrebe adekvatnih kozmetičkih proizvoda, doprineli su i čajevi od specifičnih biljaka. Jedna od posebnih vrsta čaja je čaj od lotosa . Naime, veruje se da su ga volele čak i žene u vijetnamskoj kraljevskoj palati, a posebno mu je bila draga kineska princeza Jang Gui.

Šta je lotosov čaj?

Čaj od lotosa se najčešće priprema sušenjem listova lotosa, a odlikuje ga blaga aroma. Osim što izbacuje višak vode iz organizma, pomaže i varenju. Takođe reguliše rad digestivnog trakta. Pored toga, šolja čaja od lotosa može delovati umirujuće i pomoći u smanjenju napetosti. Većina ljudi pije čaj od lotosa pre spavanja jer obezbeđuje bolji san i pomaže vam da se lakše probudite sledećeg jutra. Među Vijetnamkama popularan je kao "čaj koji ulepšava", jer navodno održava kožu lepom, a utiče i na mršavljenje. Upravo zbog bogatstva antioksidansima nazivaju ga i eliksirom mladosti.

shutterstock_1907644369.jpg
Shutterstock 

Kako konzumirati lotosov čaj?

Uključivanje lotosovog čaja u svoju dnevnu rutinu je odličan način da se dodatno brinete o sebi . Obavezno ga pijte kada ste pod stresom ili posle obilnog obroka.

Postoje 3 vrste čaja od lotosa.

  • Listovi lotosa se suše i prave čaj i u ovom obliku pomaže kod mršavljenja.
  • Čaj od cveta lotosa poznat je po svom specifičnom mirisu.
  • Čaj od semena lotosa se dobija sušenjem jezgra semena lotosa i izuzetno je gorak.
shutterstock_2031885923.jpg
Shutterstock 

BONUS VIDEO:

Detoks voda za dijetu Instagram/smoothiechallenge.21day

Sensa.story.hr/ Sensa/Z.A.