Jedna šoljica kuvanog pirinča daje 200 kalorija, ne uzimajući u obzir da se obično jede kao dodatak nekom jelu. Međutim, naučnici su otkrili jednostavan način da prepolovimo broj kalorija u porciji pirinča - treba dodati malo malo masnoće!
Naime, pirinač sadrži lako svarljiv i takozvani otporan skrob, a taj drugi - zbog nedostatka potrebnog enzima - naš organizam ne može da pretvara u svarljiv skrob. Svarljivi se vari za vrlo kratko vreme i pretvara se u glukozu, a zatim u glikogen, koji odlazi u masne naslage ako tu energiju ne potrošimo. Otporni skrob, međutim, dugo se vari u organizmu, ne pretvara se u glukozu niti u glikogen i daje nam vrlo malo kalorija.
Naučnici sa Unvierziteta u Šri Lanki testirali su različite vrste pirinča, a recept o kome piše "Vašington post" 25. marta 2015. godine vrlo je jednostavan: kad voda provri, pre nego što dodamo sirovi pirinač, treba dodati kokosovo ulje. "Mi smo dodavali oko 3 odsto težine pirinča koji treba da skuvamo", kaže Sudher Džjems koji je predstavio ovo istraživanje. "Kad se pirinač skuva, ostavimo ga u frižideru da se hladi oko 12 časova. I to je sve."
"Ulje ulazi u interakciju sa skrobom u pirinču i menja njegovu strukturu", objašnjava Džejms. Najmanji procenat smanjenja kalorija porcije barenog pirinča iznosi 12 odsto, a najveći od 50 do 60 odsto.
Takođe, nalazi istraživača su prženi, odnosno dinstani pirinač - kao u pilavu - ima više otpornog skroba nego bareni, pa samim tim nosi i manje kalorija.
Izvor: Lovesensa
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Šta vas zaista čini srećnim? Izabrani cvet otkriva da li vas raduju male stvari ili tražite specijalne efekte
Mudre misli patrijarha Pavla o hrišćanskim vrlinama: “Nikad nije bilo lako biti čovek među ljudima”
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog