Sastojci:

  • 800 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 50 g kvasca
  • 1,2 dl maslinovog ulja
  • 200 g zelenih maslina, iseckanih
  • 3 kašike ruzmarina, iseckanog
  • 2 kašičice morske soli

Priprema:

Obe vrste brašna prosejte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje i u nju izlijte kvasac razmućen u 4 dl mlake vode, 1 dl ulja i malo soli. Pomešajte sastojke, umesite testo i na kraju ga oblikujte u loptu.

Pravo osveženje za trpezu: kako da napravimo hleb od pomoranže...

Površinu testa premažite polovinom preostalog ulja, umotajte ga u providnu kuhinjsku foliju i ostavite na toplom da se podigne na oko sat vremena. Umočite saksijice u vodu na najmanje 10 minuta. Testo razvucite i pomešajte s maslinama i ruzmarinom, malo zamesite i stavite u glinene saksijice koje ste premazali preostalim uljem.

Brzi recept za domaću "ciabattu": legendarni italijanski hleb u kućnoj radinosti...

Pokrijte testo providnom kuhinjskom folijom i ostavite na 30 minuta dok ne udvostruči volumen. Testo pecite oko 50 minuta na 180 stepeni dok se na površini ne stvori rumena korica.

Rumeno osveženje trpeze: kako da napravimo hleb sa cveklom...