Neobičan aromatični hleb sa bosiljkom biće sjajan izazov za kuvare i kuvarice!

Sastojci:
- 400 g glatkog brašna (belog ili polubelog)
- 100 g ražanog ili integralnog brašna
- 300 ml bezalkoholnog piva sa sobne temperature (jedna mala limenka)
- 1 vrećica suvog kvasca
- 1 kašika meda
- 1 velika kašika soli
- pola kašike bibera u zrnu
- 40g narendanog tvrdog sira (kap što je parmezan), po želji
- 1 šaka svežeg ili 2 kašičice suvog bosiljka
- maslinovo ulje
3 najlepša recepta za zdravu parathu: kako da napravite beskvasni indijski hleb...
Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke (brašno, kvasac, so, biber, bosiljak, sir). Napravite udubinu u sredini suve smese i ulijte pivo u koje ćete dodati kašiku meda. Dobro umesite testo.
Hleb oblikujte prema želji i pustite da se podigne na oko 45 min na toplom mestu (mali savet: jednom mi je jedan pekar dao super savet kako da se hleb što bolje podigne. U jednu bočicu s pumpicom (sprej) sipajte vodu i povremeno poprskajte testo dok se podiže.
Hleb s ruzmarinom i maslinama u glinenoj saksiji za cveće...
Kvasac se vezuje za vodu i svaki put kad poprskate hleb, on će se još više podići. Ponavljajte postupak dok hleb ne dostigne željeni volumen i onda ste spremni za pečenje. Možete ga poprskati i nekoliko puta u početnoj fazi pečenja dok se gornji sloj još nije stvrdnuo).
Hleb pecite na 200 do 220 stepeni oko 40 minuta. Temperatura i vreme pečenja variraju u zavisnosti od tipa i starosti rerne. Novijim rernama s ventilatorom treba manje vremena. Najbolje je da zavirite i sami osmotrite stanje.
Pravo osveženje za trpezu: kako da napravimo hleb od pomoranže...
Cilj je dobiti lepu, bogatu, zlatnu boju. Kada je gotov, poprskajte hleb s malo maslinovog ulja, a potom i malo vode, te pokrijte kuhinjskom krpom. Na taj način će kora ostati mekana.
Pošto bude gotov u potpunosti, isecite hleb i poslužite u kombinaciji s paradajzom, sirnim namazima...
Brzi recept za domaću "ciabattu": legendarni italijanski hleb u kućnoj radinosti...
Izvor: Atma