Sastojci (4 do 6 osoba):
- 180 g brašna od heljde
- 70 g brašna od prosa
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g maslaca ili biomargarina
- 100 g kokosovog ulja
- 70 g smedjeg šećera
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašika meda
- 2 vanilin šećera
- 2 prstohvata soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 2 pune kašike psylliuma pahuljica
- 2 belanca
- 1,5 dl mineralne vode
- 1 dl ovsenog ili kravljeg mleka
- 300 g pekmeza od brusnice ili kajsije
Priprema:
Umutite penasto maslac i kokosovo ulje sa javorovim sirupom i medom. Od belanaca mikserom umutite čvrst sneg. U posebnoj posudi pomešajte heljdino i proseno brašno sa mlevenim orasima, smeđim šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo, skrobom, psylliumom i dodajte so.
Dodajte umućeni maslac, mineralnu vodu i mleko. Lagano mešajte. Na kraju dodajte sneg od belanaca i polako ga umešajte u testo. Ulijte smesu u okrugli kalup prečnika 22 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, 45 do 50 minuta. Dobro ohladite tortu, najbolje preko noći.
Prerežite je na pola i premažite sa pola količine pekmeza. Poklopite gornjom polovinom torte i ponovo premažite vrh torte ostatkom pekmeza. Ukrasite polovinama oraha ili pospite sa dve kašike grubo seckanih oraha.