Sastojci (4 do 6 osoba):

  • 180 g brašna od heljde
  • 70 g brašna od prosa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g maslaca ili biomargarina
  • 100 g kokosovog ulja
  • 70 g smedjeg šećera
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašika meda
  • 2 vanilin šećera
  • 2 prstohvata soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 2 pune kašike psylliuma pahuljica
  • 2 belanca
  • 1,5 dl mineralne vode
  • 1 dl ovsenog ili kravljeg mleka
  • 300 g pekmeza od brusnice ili kajsije

Pogledajte kako izgleda gluten (VIDEO)...

Priprema:

Umutite penasto maslac i kokosovo ulje sa javorovim sirupom i medom. Od belanaca mikserom umutite čvrst sneg. U posebnoj posudi pomešajte heljdino i proseno brašno sa mlevenim orasima, smeđim šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo, skrobom, psylliumom i dodajte so.

Dodajte umućeni maslac, mineralnu vodu i mleko. Lagano mešajte. Na kraju dodajte sneg od belanaca i polako ga umešajte u testo. Ulijte smesu u okrugli kalup prečnika 22 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, 45 do 50 minuta. Dobro ohladite tortu, najbolje preko noći.

Bezglutenska poslastica: puding od kuglica tapioke...

Prerežite je na pola i premažite sa pola količine pekmeza. Poklopite gornjom polovinom torte i ponovo premažite vrh torte ostatkom pekmeza. Ukrasite polovinama oraha ili pospite sa dve kašike grubo seckanih oraha.