FODMAP dijeta kreirana je tako da se maksimalno spusti nivo fermentabilnih šećera.

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. Jednostavnije rečeno, radi se o fermentabilnim šećerima koji se ne vare u potpunosti i koji su uzrok velikih problema u sistemu za varenje.

Nazivaju ih i "novim glutenom" jer se sve više priča o njihovom uticaju na zdravlje zbog čega ih ljudi izbacuju iz ishrane. Bakterije u vašem sistemu za varenje podstiču njihovu fermentaciju usled koje dolazi do stvaranja hidrogena koji širi creva i uzrokuje naduvenost, bolove, zatvor ili dijareju.

Celijakija: da li je nađeno rešenje za netoleranciju na gluten...

Namirnice koje sadrže fermentabilne šećere uglavnom su zdrave, ali čak i zdrave namirnice mogu izazvati probleme kod ljudi čiji organizam ne podnosi neke stvari u njima.

Povrće: artičoke, špargle, praziluk, kukuruz, kelj, mahunarke.

Voće: mango, nektarine, breskve, lubenice, kruške, šljive.

Orašasti plodovi: indijski oraščić, pistaći.

Žitarice: raž, pšenični hleb, pšenična testenina.

Ukoliko sumnjate da bi uzrok vaših problema mogla biti upravo intolerancija na fermentabilne šećere, pokušajte da izbegavate namirnice s ove liste i videćete hoće li simptomi da nestanu. Ako se to ne dogodi, potražite pomoć lekara kako biste otkrili pravi uzrok svojih problema.

Izvor: Prilagođeno sa N1info