Sastojci:

Podloga:

  • 250 g keksa
  • 125 g maslaca

Za krem:

  • 500 g krem sira
  • 125 g šećera
  • 70 g vode
  • 30 g soka od limuna
  • 300 g slatke pavlake
  • 75 g kandiranog đumbira

Za žele:

Priprema:

Keks samleti, a maslac otopiti. Pomešati otopljeni maslac sa samlevenim keksom i utisnuti u dno kalupa veličine 22 cm. Ispeći 10 minuta na 170°C. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se podloga ohladi.

Krem sir penasto umutiti. U lonac staviti vodu, sok limuna i šećer i kuvati dok ne provri. Skinuti s vatre i umešati prethodno namočen želatin. Ostaviti da se malo prohladi. Postepeno umešati smesu vode, soka i želatine u izrađeni krem sir. Kada smesa postane jednolična, u nju umešati lagano ulupanu slatku pavlaku i 75 g kandiranog đumbira. Odmah sve izliti preko ohlađene podloge i staviti na hladno da se stisne.

1,5 kg grejpa filetirati (izrezati kriške bez kožica) i složiti preko stisnutog krema. Sok, vodu i šećer zagrejati do vrenja, smaknuti s vatre i umešati prethodno namočen želatin. Ohladiti na ledenoj kupki i izliti preko voća. Ostaviti da se stisne.

Napomena:

Ledena kupka je hladna voda pomešana s nekoliko kockica leda. U nju se uroni posuda sa vrućom mešavinom i tako se ravnomerno hladi. Kada nešto hladimo na ledenoj kupki, potrebno je stalno mešati.

Prilagođeno sa: Jutarnji