Ovaj proces eliminacije otrova iz organizma učiniće da vam se telo oporavi, obnovi energiju i vitalnost i uspostavi neophodnu ravnotežu.

Predlažemo vam petodnevni detoks prema savetima Tatjane Popović Marić, sertifikovanog učitelja zdravlja.

Novo istraživanje: u kakvoj su vezi ishrana bogata šećerom i depresija

Evo kako ćete to učiniti.

Ukoliko budete pratili jelovnik za detoksikaciju, rezultati neće izostati. Količina hrane u jelovniku je namenjena za dve osobe.

PageBreak

Detoks jelovnik: prvi dan

Svih 5 dana doručkujte ovsene pahuljice ili zeleni sok

OVSENE PAHULJICE

Sastojci:

  • šolja ovsenih pahuljica
  • 4 šolje vode (ako želite da ih kuvate duže, dodajte još 1-2 šolje)
  • ½ šolje voća po izboru
  • 2 kašike cimeta

Priprema:

Ovsene pahuljice kuvajte od 20 do 60 minuta. Za detoks program u toku zime mogli biste da jedete dugo i lagano kuvane pahuljice, jer je to namirnica koja "greje'' organizam. Kada su pahuljice skuvane, dodajte cimet i voće. Prema tome koje voće vam je dostupno, odlučite se za borovnice, maline, jagode ili izrendanu zelenu jabuku.

ZELENI SOK

Sastojci:

  • šaka spanaća
  • jabuka
  • ½ krastavca
  • šargarepa
  • limun
  • 2 cm korena đumbira
  • po ½ kašičice kurkume i cimeta
  • 1½ čaša vode

Priprema:

Povrće i voće dobro operite i pripremite za blender ili sokovnik (oljuštite, iseckajte). Ubacite sve zajedno, a na kraju u sok iscedite ceo limun. Sipajte u čašu i popijte odmah, a najkasnije za 20 minuta.

Prirodni vitaminski napitak sa surutkom za eliminaciju masnih naslaga

RUČAK

SUPER KELJ SALATA

Sastojci:

  • glavica kelja
  • 2-3 šargarepe
  • ¼ glavice crnog luka
  • ¼ šolje suncokretovih semenki
  • ½ šolje brusnica

Preliv:

  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike limunovog soka
  • ½ kašičice morske soli

Obojeni ili sirovi: vaš najbolji vodič kroz smeđe šećere

Priprema:

Kelj dobro operite, odstranite peteljke i lišće iseckaj-te nasitno. Oljuštite i izrendajte šargarepe, iseckajte crni luk i pri-premite preliv. Stavite svo povrće u činiju u kojoj želite da servirate salatu i prelijte ga pripremljenim prelivom. Zatim izgnječite kelj zajedno sa ostalim povrćem da bi izgubilo gorčinu i postalo mekše i svarljivije. Posle dva-tri minuta dodajte brusnice i suncokretove semenke.

VEČERA

ŠARENA SALATA

Sastojci:

  • šolja spanaća
  • šargarepa
  • ¼ šolje paradajza
  • crvena ili narandžasta paprika
  • ¼ šolje kuvane kinoe
  • šaka iseckanog svežeg bosiljka (ili peršunovog lista)
  • kašika bundevinih semenki
  • kašika suncokretovih semenki
  • kašika jabukovog sirćeta
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

Operite povrće pa ga iseckajte po želji, a šargarepu je najbolje da izrendate. Stavite sve u činiju, dodajte kinou i prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim ulja. Slobodno zamenite ili dodajte druge vrste povrća koje su sezonski pristupačne.

PageBreak

Detoks jelovnik: drugi dan

Predlažemo da se ručak drugog dana bazira na povrću.

PASULJ SA KINOOM

Sastojci:

  • ½ šolje kuvane kinoe
  • šolja kuvanog crnog pasulja
  • limun
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • ½ šolje sitno iseckane crvene paprike
  • ¼ šolje iseckanog mladog luka
  • ¼ šolje svežeg lišća peršuna
  • prstohvat morske soli

Priprema:

U velikoj činiji izmešajte kuvanu kinou, pasulj, iseckanu papriku, mladi luk i peršun, pa prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem, posolite i poslužite.

BROKOLI KUVAN NA PARI

Priprema:

Operite šaku brokolija i napunite šerpu vodom. Kada voda provri, postavite cediljku preko šerpe, ubacite brokoli, poklopite i ostavite da se kuva na pari 3-5 minuta. Posolite i servirajte.

VEČERA

OMLET OD TOFUA I POVRĆA

Sastojci:

  • kašika maslinovog ulja
  • ¼ šolje iseckanog mladog luka
  • ½ šolje izrendane šargarepe
  • pakovanje čvrstog tofu sira
  • ½ kašicice šafrana
  • šolja iseckanog spanaća
  • paradajz

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa izdinstajte mladi luk, a potom dodajte šargarepu i tofu. Nakon dva minuta dodajte paradajz iseckan nasitno, spanać i zacine. Mešajte i dinstajte još tri minuta pa servirajte. Šafran ovom jelu daje ukus, ali i boju da izgleda kao omlet od jaja.

SALATA OD ŠARGAREPE I DAJKONA

Sastojci:

  • dajkona po ukusu
  • ½ šolje iseckane šargarepe
  • ½ kašike jabukovog sirćeta
  • morska so

Priprema:

Iseckajte povrće na sitne komade ili listiće, izmešajte ga u činiji i dodajte jabukovo sirće i so.

PageBreak

Detoks jelovnik: treći dan

Neka trećeg dana dominira neka od sledećih boja: crvena, žuta ili zelena.

CRVENO SOČIVO SA ORIGANOM

Sastojci:

  • ½ šolje sočiva
  • ¼ šolje origana (svež, ako ga ima u sezoni)
  • ¼ šolje svežeg peršunovog lista
  • 3 šolje vode
  • morska so

Priprema:

Dobro oprerite sočivo, dodajte vodu i stavite da se kuva.

Posle 20 minuta, kada sočivo počne da upija vodu, povremeno promešajte dok je potpuno ne upije. Na kraju, kada se jelo zgusne, dodajte začine.

KINOA

Priprema:

Operite ½ šolje kinoe i pripremite prema uputstvu na pakovanju.

TOFU

Priprema:

Iseckajte ½ šolje tofu sira na kockice.

ELENA ILI ŽUTA TIKVICA

Priprema:

Isecite tikvicu na šnite, premažite s malo maslinovog ulja i grilujte 3-5 minuta. Pre serviranja upijte višak ulja papirnim ubrusom i posolite.

KUPUS-SALATA

Priprema:

Operite i iseckajte ½ male glavice crvenog kupusa, pa začinite s malo maslinovog ulja i soli.

VEČERA

ŠTAPIĆI OD PALENTE

Sastojci:

  • šolja kukuruznog griza
  • 3 šolje vode
  • šolja kuvanog spanaća (na pari, oko 10 minuta)
  • 3 kašike svežeg peršunovog lista
  • pečena crvena paprika
  • paradajz
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • morska so

Priprema:

U ključalu zasoljenu vodu sipajte kukuruzni griz i kuvajte nekoliko minuta da se zgusne. Sklonite sa šporeta, dodajte iseckan spanać, izmešajte i razlijte po podmazanom plehu. Kada se palenta ohladi i stegne, isecite je na štapiće. U me uvremenu, isecite papriku, paradajz i peršunov list, dodajte maslinovo ulje, posolite i promešajte. Pospite povrće po iseckanoj palenti i poslužite.

SALATA OD ŠARGAREPE

Sastojci:

  • 3 šargarepe
  • ¼ šolje peršuna
  • ¼ šolje mente
  • ¼ šolje brusnica
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • kašika limunovog soka
  • morska so

Priprema:

Operite i ogulite šargarepe, a potom nastavite da ih ljuštite ljuštilicom da biste dobili tracice. Iseckajte peršun i mentu, pa izmešajte sve sastojke u ciniji. U šolji pomešajte maslinovo ulje i limunov sok i prelijte preko salate. Na kraju pospite brusnicama i servirajte.

PageBreak

Detoks jelovnik: četvrti dan

Četvrtog dana je glavni sastojak kinoa koja će proces čišćenja organizma privesti kraju.

PAPRIKE PUNJENE KINOOM I KUPUS-SALATA

Sastojci:

  • velika crvena paprika
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • ½ šolje crnog pasulja
  • ½ šolje izrendane šargarepe
  • ½ šolje iseckanog paradajza
  • ½ šolje kuvane kinoe
  • ½ kašicice aleve paprike
  • limun
  • 2 kašike peršunovog lista
  • morska so

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C. Isecite papriku uzduž napola i očistite. Stavite polovine paprike na pleh obložen folijom, prethodno premazanom sa 2 kašike maslinovog ulja. Posolite i pecite 20 minuta ili dok paprika ne omekša. U velikoj posudi izmešajte kuvani crni pasulj, paradajz, kinou, alevu paprika i peršunov list. Dodajte preostale 2 kašike maslinovog ulja i so, iscedite limun i sve zajedno promešajte. Prenesite paprike na tanjir i napunite povrćem. Poslužite sa svežom kupus-salatom (zeleni ili crveni kupus po izboru).

VECERA

SALATA OD KINOE, KELJA I NARA

Sastojci:

  • ½ šolje kinoe
  • nar
  • 4 šolje kelja
  • ½ šolje rendanog celera
  • ¼ šolja iseckanog badema
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • kašicica morske soli
  • 6 kašika limunovog ili pomorandžinog soka

Priprema:

Pripremite kinou po uputstvu s pakovanja. Ogulite nar. Kelj pripremite na pari (od momenta kljucanja vode kuvajte ga najviše osam minuta).

Kada je skuvan, iseckajte ga na sitne komade. Sacekajte da se sasvim ohladi, pa ga ubacite u ciniju s kinoom i narom. Potom dodajte ulje, so, limunov ili pomorandžin sok, iseckani badem i rendani celer, izmešajte i servirajte.

PageBreak

Detoks jelovnik: peti dan

Svoju detoksikaciju završite zdravom kelj salatom i ukusnom večerom od bundeve.

SUPER KELJ SALATA

Sastojci:

  • glavica kelja
  • 2-3 šargarepe
  • ¼ glavice crnog luka
  • ¼ šolje suncokretovih semenki
  • ½ šolje brusnica

Preliv:

  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike limunovog soka
  • ½ kašicice morske soli

Priprema:

Kelj dobro operite, odstranite peteljke i lišće iseckajte nasitno. Oljuštite i izrendajte šargarepe, iseckajte crni luk i pripremite preliv. Stavite svo povrće u činiju u kojoj želite da servirate salatu i prelijte ga pripremljenim prelivom. Zatim izgnječite kelj zajedno sa ostalim povrćem da bi izgubilo gorčinu i postalo mekše i svarljivije. Posle dva-tri minuta dodajte brusnice i suncokretove semenke.

VEČERA

AZUKI, BUNDEVA, KOMBU JELO

Sastojci:

  • ½ šolje azuki pasulja
  • 6,5 cm kombu alge
  • šolja vode
  • 2 šolje iseckane bundeve
  • malo iseckanog svežeg peršuna
  • 2 prstohvata morske soli

Priprema:

Operite i potopite azuki pasulj s kombu algom na nekoliko sati ili preko noći.Stavite algu na dno šerpe, odozgo stavite na kockice iseckanu bundevu, pospite pasuljem i sipajte vode da ogrezne. Nemojte poklopiti odmah, već pustite da polako provri, pa poklopite posle 10-15 minuta i kuvajte na tihoj vatri. Ako voda ispari, dospite još malo duž stranica šerpe. Kada je pasulj skoro skuvan, posolite i kuvajte još 15-30 minuta. Isključite šporet i ostavite jelo nekoliko minuta. Pre serviranja pospite iseckanim svežim peršunovim lišćem.

Pripremila: Žaklina Milenković

Izvor: Lisa