Glavni sastojak "Zlatne paste" je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protuupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima. Poznata je i kao prirodno sredstvo protiv bolova. S obzirom da naše tijelo teško apsorbuje kurkumu, u "Zlatnu pastu" svakako dodajte ulje i biber koji će pomoći u apsorpciji začina.

Sastojci za "Zlatnu pastu":

  • 125 mililitara kurkume u prahu
  • 250 mililitara vode
  • 1 i po kašičica mlevenog crnog bibera
  • 70 mililitara devičanskog maslinovog ili kokosovog ulja

Priprema:

1. Vodi dodajte kurkumu i stavite na laganu vatru uz mešanje. Mešajte dok ne dobijete gustu pastu što može trajati 6 do 10 minuta.

2. Ukoliko vam se čini da je pasta previše retka dodajte još kurkume, a ako vam se čini da je pregusta dodajte vode. Pasta mora neprekidno biti na laganoj vatri i ne sme da provri jer će sastojci izgubiti svoja lekovita svojstva.

Najbolji recept za čaj od kurkume i đumbira (TEČNO ZLATO + RECEPT)...

3. Na kraju dodajte biber i ulje. Nastavite da mešate kako bi se svi sastojci dobro povezali.

4. Skinite pastu s vatre i ostavite da se ohladi. Pastu možete držati u tegli i čuvati u frižideru gde može da stoji do 2 nedelje jer njena snaga, odnosno delovanje opada nakon toga vremena.

Kako koristiti "Zlatnu pastu"?

- ako se koristi kao dodatak jelima, "Zlatnu pastu" dodajte tek pri kraju kuvanja kako bi hranjiva svojstva ostala maksimalno očuvana; naročito izvrsno dopunjava ukuse jela s pasuljem

- može se koristiti i kao čaj na način da se kašičica paste ubaci u vruću vodu, promeša i doda med ili neki zaslađivač po želji

- odličan je dodatak sosovima

- kašičicu paste dodajte u supu od povrća, varivo ili krem čorbu

- kašičicu paste dodajte barenom pirinču i povrću za poboljšavanje ukusa

- malo paste dodajte u toplo biljno mleko i uživajte u svom "Zlatnom napitku".

Izvor: Zadovoljna