Heljda je odličan izvor vitamina i ne sadrži gluten, a od hrnaljivih sastojaka bogat je izvor bakra, magnezijuma, mangana, gvožđa, fosfora, cinka i selena. Takođe, bogata je vitaminima B kompleksa i sjajan je pokretač metabolizma, pozitivno utiče na skidanje viška kilograma i odlično deluje na sistem organa za varenje.
Određena istraživanja pkazujeu da heljda pozitivno deluje na hormone i metaboličke procese u telu, pa se zbog toga preporučuje i za održanje zdravlja štitne žlezde. Otkrivamo vam recept za kašu od heljfe koju možete jesti za doručak, zdrava je, ukusna i savršeno će uticati na vaš organizam.
Sastojci:
- 100g zrna heljde
- 1/2 kašičica kurkume
- 1/2 litra vode
- 1 šaka oraha
- 1 kašika meda
- 250 ml mleka, može i biljno
Priprema:
Sipajte heljdu u vodu i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta. Kada je zrno mekano i skuvano, procedite heljdu, pa joj dodajte toplo mleko, kurkumu, iseckane orahe i med. Sve promešajte i uživajte u ukusnom i zdravom obroku.
Napomena: Kaša od heljde nije zamena za lekove, već peporuka ako želite zdrav način ishrane.
Izvor: Sensa