DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE I ČIŠĆENJE TELA - NAPRAVITE PEČENU OVSENU KAŠU: Dodajte 1 namirnicu, unesite puno antioksidanata!

Pečena ovsena kaša za mršavljenje i zdravlje - dodajte brusnic ei jelo će biti pravi izvor antioksidanata!

Youtube/Printscreen, Tasty

Antioksidansi su molekuli koji su veoma važni u našem telu jer se bore protiv slobodnih radikala. Nalaze se u hrani, posebno u svežem voću i povrću, a nekoliko vitamina, poput C i E, predstavljaju efikasne antioksidanse. Izuzetno su važni i za čišćenje i detoksikaciju organizma.  Jedan od namirnica koja sadrži brojne antioksidanse su brusnice. Ovo bobičasto voće je sjajan dodatak svakom obroku, a ukoliko ih jedete za doručak, dobićete sjajan izvor antioksidanata unutru, što će definitvno povoljno uticati na vaše zdravlje.

Donosimo vam recept za ukusnu ovsenu kašu u koju možete ubaciti brusnice. Osim što će povoljno uticati na vaš zdravlje jer sadrži izuzetno hranljive prirodne namirnice, ova kaša je ukusna, a može pomoći i da smršate i zamenite nezdrav doručak kvalitetnim obrokom. Poseban trik jeste što se ova kaša peče, a miris će biti opojan.

Pečena ovsena kaša sa brusnicama

Sastojci:

  • 3 šolje ovsenih pahuljica
  • 2 kašičice rendanog đumbira
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ šolje seckanih orašastih plodova po izboru
  • 2 šolje nezaslađenog biljnog mleka
  • 5 kašika javorovog sirupa
  • 1½ kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika putera (može i veganski)
  • 2 šolje sveže ili smrznute brusnice
  • 2 pomorandže, sok i kora
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice majčine dušice(opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°. Lagano nauljite vatrostalnu posudu i obložite je papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, đumbir, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, seckane orahe, biljno mleko, javorov sirup, ekstrakt vanile, so, puter i koricu jedne pomorandže. Mešajte dok se ne sjedini, pa ostavite da odstoji dok pripremate fil od brusnice.

Pomešajte brusnice, sok od 2 pomorandže, štapić cimeta i majčinu dušicu u lonac. Ostavite da se kuva najmanje 15 minuta na niskoj temperaturi i mešajte dok smesa ne počne da se zgušnjava. Kada se zgusne, sklonite sa vatre. Sipajte nekoliko kašika fila od brusnice na dno vatrostalne posude, a zatim sipajte mešavinu ovsenih pahuljica preko. Dodajte još nekoliko kašika mešavine brusnice na vrh, a zatim dodajte smesu sa pahuljicama.

Pecite 30 do 35 minuta ili dok vrh ne porumeni i ovsena kaša se ne stegne. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta pre serviranja. Uživajte!

Izvor: Sensa