Humus je najzdraviji namaz koi potiče iz arapske kuhinje. Glavni sastojak su superzdrave leblebije - mahunarke koje sadrže kalijum, vitamin A, magnezijum, vitamin C, gvožđe, vitamine B6 i K, fosfor, cink, mangan i selenijum.
Savršen izbor za zdrav doručak jeste da namažete humus na tost ili integralni hleb, a onda dodate list zelene salate i mnalo paradajza. Uživtak je neverovatan, a dobićete obrok koji će vas zasititi i pozitivno uticati na vaše zdravlje. U ovom namazu nema namirnica životinjskog porekla pa ga možete jesti tokom posta ili ako ste vegan.
Ukoliko dodajete vodu dok mutite humus, rizikujete da bude ređi nego što ste želeli. Trik koji smo otkrili na društvenim mrežama jeste da se umesto vode u blender ubaci jedna kockica leda.
Sastojci.
- konzerva leblebija od 400g
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike tahnini paste (namaz od susama)
- so, kumin, biber
- 60 ml maslinovog ulja
Prvo treba da oljuštite leblebije, a u video prilogu ispod pogledajte celu priremu savršeno kremastog humusa.
Izvor: Sensa