MESO NIJE JEDINI IZVOR PROTEINA- 7 NAMIRNICA BILJNOG POREKLA KOJE SU BOGATE BELANČEVINAMA: Evo šta treba da jedete!

Evo koje namirnice biljnog porekla imaju najviše proteina

Shutterstock

Sve više ljudi prelazi na vegansku ishranu. Razlozi su drugačiji- neko iz zdravstvenih razloga izbegava namirnice životinjskog porekla, a neko iz etičkih i moralnih principa. Drugi žele da se vrate prirodi, kao najboljem načinu da žive zdravo i u balansu. Uravnotežena i raznovrsna ishrana najbolji je način da svom telu obezbedimo sve što mu treba. Ali, ako svoju ishranu želite da bazirate isključivo na namirnicama biljnog porekla, pred vama je izazov da pronađete one koje će zadovoljiti sve vaše potrebe. Poznato je da su proizvodi životinjskog porekla najbogatiji proteinima. Ako ih izbegavate, morate pronaći dobre alternative. 

Evo nekoliko biljnih namirnica koje su najbogatije belančevinama:

1. Soja

Proizvodi od soje su među najbogatijim izvorima proteina. Količina proteina varira u zavisnosti od toga kako se soja priprema: čvrsti tofu sadrži oko 10 g proteina u pola šolje, edamame pasulj (nezrela soja) sadrži 8,5 g proteina po šoljici dok tempeh ima oko 15 g proteina u pola šolje.
Tofu je neutralnog ukusa, može da bud dobra zamena za meso. Osim proteina, proizvodi od soje sadrže I dosta kalcijuma i gvožđa, što ih čini zdravim zamenama za mlečne proizvode.

2. Sočivo

Ova pomalo zaboravljena mahunarka prava je riznica proteina. Crveno i zeleno sočivo sadrže puno belančevina, ali i vlakana, kao i gvožđe i kalijum. Kuvano sočivo sadrži 8,84 g proteina po šoljici. Može se jesi čorbasto, kao pasulj ili grašak, zatim kao prilog uz neka druga jela...

3. Leblebija

Ova žizarica naročito je popularna na istoku, a glavni je sastojak humusa- zdravog biljnog namaza. Kuvana leblebija bogata je proteinima- sadrži oko 7,25 g po šoljici. Osim u humus, leblebije se mogu staviti u supe I čorbe, ispeći u rerni...

4. Kikiriki

Kikiriki je bogat zdravim mastima i proteinima- Sadrži oko 20,5 g proteina po šoljici. Osim sirovog ili pečenog, kikiriki se može dodati u salate, napraviti od njega puter od kojeg se prave zdrave poslastice I šejkovi.

5. Bademi

Ovi orašasti plodovi mogu se pohvaliti znatnom količinom vitamina E i A, kalcijuma, bakra… Imaju oko 20g proteina u 100 g.Mogu se jesti sirovi, pečeni, blanširani, u smutijima i poslasticama, u vidu putera...

6. Čia seme

Ove sićušne semenke potiču iz Južne Amerike, a još su drevne Maje znale za njihova blagotvorna svojstva. Odličan su izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma i antioksidanata. U 100g čia semena im oko 19 g proteina. Konzumiraju se tako što se stave u tečnost- vodu, mleko, sok, supu kako bi nabubrile. Odlične su za pripremu zdravih pudinga.

7. Kinoa

Ova žitarica poreklom iz Južne Amerike sadrži sve aminokiseline. Bogata je proteinima- 100 g kuvane kinoe sadrži oko 9 g belančevima. Sadrži i dosta vlakana, gvožđa, magnezijum, složene ugljene hidrate...Evo recepta za zdravo jelo s kinoom

Izvor: Sensa