Sve više muškaraca ima problem sa bolestima prostate, a evo kako treba da se hranite, kako da vežbate i živite kako biste se zaštitili od bolesti!

Svima koji imaju problema sa prostatom, doktor Boris Skačko savetuje:

Veoma je važno da poboljšate  cirkulaciju krvi u oblasti karlice. Odviknite se od pražnjenja bešike u stojećem položaju. Ovo treba raditi u sedećem položaju. Tako  se reguliše cirkulacija krvi u prostati i poboljšava njena funkcija.

Korisne su i posebne vežbe, na primer: stojte leđima naslonjeni na zid. Noge  raširite malo više nego što je širina ramena i čučnite koliko god možete, trudeći se da leđa budu ravna i da dodiruju zid. Čučnite bar 2-3 puta. Trebalo bi da ovu vežbu radite više puta u toku dana, kad god imate priliku. Ako tokom dana većinu vremena provodite sedeći, dolazi do zastoja krvotoka u karličnoj oblasti, što loše deluje na prostatu, izaziva pojavu hemoroida, narušava metabolizam itd.

Odlično pomaže kod ovog problema i plivanje, tokom koga se poboljšava cirkulacija krvi, a rad nogu istovremeno masira prostatu. Drugi način za poboljšanje cirkulacije krvi je:  čestalo napinjanje i opuštanje mišića karlice, to se može učiniti gotovo svuda, čak i u prevozu. U smislu prevencije, takođe je veoma važno održavati dobro stanje lumbalnog dela  kičme.  Za to su korisne  jednostavne vežbe. Mogu se izvoditi tako što se ispruže ruke i po inerciji okreće telo levo-desno.

Važnost i učestalosti pražnjenja urinarnog sistema za sprečavanje prostatitisa. Kod muškaraca koji prazne bešiku 5 puta i češće dnevno, rizik od razvoja raka bešike i raka prostate je upola manji od onih koji bešiku prazne manje od 5 puta dnevno.

PageBreak

Kako da sprečite bolest prostate: ova hrana i vežbe sprečavaju i leče probleme sa prostatom
Foto: Shutterstock kako-da-sprecite-bolest-prostate-ova-hrana-i-vezbe-sprecavaju-i-lece-probleme-sa-prostatom1

Hrana za zdravu prostatu

Potrebno je da unosite u organizam dovoljne količine tečnosti (2-2,5 litara dnevno): čiste vode, čajeva i prirodnih sokova.

Ako pijete manje tečnosti,  soli se ne uklanjaju iz tela, već se nalaze u urinarnim kanalima i negativno  utiču na prostatu.

Ishrana -  Ako je jetra zdrava – zdrava je i prostata. Tokom dana – korisno je uzimati bundevino ulje, ali ako imate više od  50 godina – bolje je laneno ulje. Bundeva vrlo dobro podržava zdravlje prostate. Semenke bundeve su korisne i za dobro lučenje žuči i kao sredstvo protiv parazita i, pored toga, regulišu rad creva. Koristeći ih, čovek ima više bonusa odjednom. Ali one moraju da se jedu sušene i bez termičke obrade, u  suprotnom one gube svoje korisno delovanje.

Takođe, važno je jesti orahe i lešnike. Organizmu su potrebni vitamini  A i E u svojoj prirodnoj formi. Mogu se dobiti i od kukuruza, tikvice i šargarepe. Najveća korist ovih vitamina je to što pomažu sprečavanju degeneraciju ćelija u maligne ćelije.

Ono što je još važnije jeste da ne koristimo biljke koje sadrže saponine, koje se često nalaze u  sirupima protiv kašlja i u čajnim mešavinama na primer:  bršljan, sladić, jaglac, senega, sapunika, sapunovac, divizma. Saponini, izlučeni kroz bubrege, nadražuju ceo  urogenitalni sistem, a naročito prostatu.

Izvor: Prirodna medicina recepti