Ako želite da skinete masnenaslage, nema potrebe da pratite stroge režime ishrane, već u svoj jelovnik ubacite 4 moćne vrste povrća, piše Lovesensa.

Zelenopovrće je odlično sredstvo u zdravom načinu mršavljenja. Ovo povrće bogato je vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima, a sadrži malo kalorija i jača imunitet.

Sve vrste povrća imaju odličan efekat po zdravlje, ali svaka vrsta ima posebna lekovita dejstva. Stručnjaci dokazuju da kupusnjače bolje utiču na proces gubljenja viška kilograma u odnosu na ostelo povrće.

Evo koje povrće treba češće da jedete ako hoćete da smršate:

Brokoli

Brokoli sadrži malo kalorija i masnoća, pa je savršen izbor za dijetu. Takođe, ovo povrće bogato je vlaknima i proteinima i pomaže da se duže budemo siti. Osim što je dobar izbor za mršavljenje, brokoli sadrži antioksidante koji regulišu nivo holesterola u krvi, odličan je za zdravlje kostiju i srca i smanjuje krvni pritisak.

Kupus

Pored toga što je bogat vitaminima i mineralima, kupus kroz proces fermentacije dobija svojstvo probiotika i tako reguliše rad sistema organa za varenje i ubrzava metabolizam. Postoje mnogi režimi ishrane za mršavljenje sa kupusom koji su se pokazali kao uspešni, a stručnjaci savetuju da je za brzo gubljenje kilograma odlična supa od kupusa.

Prokelj

Prokelj je bogat proteinima, vitaminima K i C, kalcijumom i kalijumom. Ovo povrće je veoma zdravo, a niskokalorično je i sadrži 0 zasićenih masti, što ga čini savršenim sredstvom u procesu mršavljenja. Možete ga kombinovati sa ribom ili drugim povrćem, a možete ga jesti i samo skuvanog. Pazite da ne prekuvate projkelj jer tako gubi vitamin C.

Karfiol

Konzumiranje karfiola tokom dijete idealan je izbor, jer je ovo povrće bogato holinom, nutrijentom koji ubrzava metabolizam. Oko 100 g karfiola sadrži samo 25 kalorija, a pošto je bogat vlaknima reguliše i apetit. Oko 92 odsto od cele težine karfiola je voda, pa nas ne čudi zašto je ovo povrće vodeće u mnogim dijetama.

Probajte da napravite salatu od mešavine kupusastog povrća za mršavljenje, a tako ćete svakim zalogajem regulisati nivo holesterola u krvi, sprečiti zatvor, imaćete lepšu kožu i obezbedićete telu savršenu dozu vitamina.

Izvor: Lovesensa