Ljudsko telo neverovatan je "sistem" o kojem konstantno otkrivamo nove stvari. Tako saznajemo i da duvanje u vlastiti palac može biti izuzetno korisno.

Pod stresom ste i dali biste sve kada biste našli način kako da trenutno olakšate pritisak koji osećate sa svih strana? U tome vam može pomoći – tehnika duvanja u vlastiti palac.

Naime, ova tehnika stimuliše rad vagusa, dva ekspanzivna nerva u telu, od kojih se svaki proteže sa jedne strane tela, krećući od moždanog tkiva prema vratu i nastavlja se kroz gruidni koš i abdomen. Stimulisanje vagusa usporava rad srca, što smanjuje osećaj stresa i smiruje vas.

Palci nisu ni blizu ta dva važna nerva, ali uz pravilnu tehniku mogu pomoći u njihovom stimulisanju. Šta treba da uradite? Stavite palac u usta (kao beba kada sisa palac), okružite ga što jače usnama kako biste stvorili vakuum pa jako dunite trudeći se da nimalo vazduha ne prođe sa strane.

Ovakva tehnika duvanja u palac stvara pojačani pritisak unutar abdomena i grudi, što stimuliše nerv vagus, koji na taj način usporava otkucaje srca, a to se događa zato što pokušavate da izdahnete kroz blokirani disajni put.

Izvor: Zadovoljna