Listovi cvekle sadrže celi niz antioksidanata poput kofeinske i elagične kiseline.
Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ima više nego u nekim drugim vrstama povrća Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.
Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno delovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omrženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njena prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako da ih uvrstiti u svoju ishranu.
SALATA: Mlade listove cvekle možete da pomešate s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!