Uveliko korišćena, biljka aloja poziciju široko primenjive lekovite biljke i te kako opravdava svojom hemijskom strukturom.
Pored izuzetne hranljivosti, ova biljka ima antivirusno, antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Takođe, zbog prisustva acetilensko-salicilnih kiselina aloja deluje analgetski, te je možete upotrebljavati i kao sredstvo protiv bolova.
Izvor: Lovesensa
Cimet sprečava mnoga oboljenja: evo kako da pravilno koristite ovaj lekoviti začin
Postoji stotine različitih vrsta cimeta, ali se samo četiri komercijalno uzgajaju. U Evropi je najzastupljeniji tzv. cimet sa Cejlona sa niskim nivoom kumarina (koji u većim dozama može da dovede do problema sa jetrom) i slađi je od nekih drugih vrsta. Međutim, kasija je jeftinija zamena i ponekad se nađe uz cejlonski cimet u mlevenim mešavinama koje kupujemo u prodavnici.
U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se preporučuje u čajevima ili sa medom kod prvog znaka prehlade ili gripa zbog svojih energetskih kvaliteta da zagreva. Stoga svojoj listi kućnih remedija dodajte i ovu: pomešajte četvrt kašičice mlevenog cimeta sa kašičicom sirovog meda i tokom prvih par dana prehlade uzimajte 2 puta dnevno. U hladnijim danima može da poboljša cirkulaciju, da podigne raspoloženje kada smo skloniji letargiji (stimuliše proizvodnju oksitocina), a neka ispitivanja ukazuju i da otklanja umor i poboljšava moždane funkcije.
Kora cimeta ima odlična antibakterijska, antiviralna i antifugalna svojstva, smanjuje krvni pritisak i dobro reguliše nivo šećera u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima (medicinska upotreba uvek mora da se dogovori sa doktorom specijalistom). Preporuka je da ne konzumiramo više od 4g (1 1/2 kašičica) cimeta dnevno.U kuhinji je upotreba svakojaka. Igrajte se i dodajte cimet kako slatkoj, tako i slanoj hrani:
- umešajte 1/4 kašičice mlevenog cimeta kad kuvate kafu ili odlomite deo štapića cimeta i dodajte kafi ako je meljete ručnim mlinom
- zasladite cimetom gustu čorbu od svežeg kukuruza šećerca ili crvenog sočiva
- pospite po kriškama bundeve pre pečenja u rerni pa napravite pire; služite za doručak ili večeru kao toping za kašu od kuvanog prosa ili ovsa
- napravite tortu od rendane šargarepe, meda i cimeta
- pržite na kokosovom ulju prepolovljenu bananu i kad počne da biva mekša, pospite cimetom; poslužite toplo
- dodajte u musaku od plavog patlidžana ili proju sa orašastim plodovima.
Izvor: Sensa
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Šta donosi pomračenje krvavog Meseca 14. marta 2025? Svi osećaju erupciju, a 2 znaka treba da odlože sve odluke
Dnevni horoskop za 13. mart 2025: Strelac sam sebe koči, Ribe više ne skrivaju svoju originalnost