Najmanji rizik od nedostatkavitamina imaju osobe koje praktikuju balansiran i zdrav režime ishrane, piše Lovesensa. Međutim, usled brzog načina života, svakodnevnim suočavanjem sa stresom i nedostatkom vremena, mnogima od nas se dogodi da preskočimo obrok ili zadovoljimo apetit brzom hranom.

Nedostatak vitamina u telu teško je prepoznati, ali ova 3 simptoma najćešće ukazuju na to da vam nedostaje vitamin D i vitamin B12. Prvi znak je da se često osećate umorno i iscrpljeno. Kada se javlja osećaj umora, letargije i iscrpljenosti moguće je da vašem telu nedostaje vitamin B12 ili gvožđe koji su zaduženi za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koji obezbeđuju telo kiseonikom. Nedostatak crvenih krvnih zrnaca uzrokuje anemiju koja čini da se osećamo iscrpljeno.

Drugi simptom su lomljiva kosa i nokti, kao i opadanje kose. Loš kvalitet kose povezuje se sa nedostatkom vitamina B7, poznatijeg kao biotin, a opadanje kose povezano je sa nedostatkom vitamina B3, vitamina D i manjkom cinka u telu.

Vitamin B3 (niacin) pomaže da održimo kožu i nervni sistem zdravim, kao i da se iz hrane snadbevamo potrebnom energijom. Vitamin D pomaže da regulišemo nivo kalcijuma i fosfata u telu, odnosno održava zdravlje kostiju, mišića i zuba. Cink pomaže u stvaranju novih ćelija i enzima, u preradi ugljenih hidrata, masti i proteina i pomaže u zarastanju rana.

Treći simptom je česta pojava afti (čirevi ili bubuljice unutar usne duplje) koja se povezuje sa nedostatkom gvožđa, vitamina B grupe, kao što su B1, B2, B6 i B12. Vitamine B grupe možete pronaći u namirnicama poput kvasca, žitarica od celog zrna, mleka, jaja, ribe, zelenog lisnatog povrća, banana, orašastih plodova i mahunarki.

Vitaminom D se snadbevamo boravkom na Suncu, ali možemo ga dobiti i iz nmirnica kao što su šampinjoni, kozji sir, ceđena pomorandža, punomasni jogurt i mleko, žitarice, žumance, tunjevina i losos. Ukoliko imate problem sa nedostatkom vitamina možete uz adekvatnu ishranu koristiti i suplemente, ali neophodno je da se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Nauka je doakazala da osobe koje imaju manjak vitamina D imaju veći rizik za oboljenja poput karcinoma, virsusnih infekcija, karijesa, osteoporoze, holesterola, dijabetesa i depresije.

Osobe kojima nedostaje vitamin B12 imaju probleme sa kožom, kosom, noktima, imaju veći rizik od anemije, a veliki deficit ovog vitamina može uzrokovati ozbiljne poremećaje na nervima.

Izvor: Lovesensa