Poznat kao vitamin Sunca, vitaminD je neophodan za pravilno fiunkcionisanje celog organizma, piše Lovesensa.

Istraživanja pokazuju da je dovoljno provesti od 15 do 30 minuta izloženi sunčevoj toploti kako bismo telu obezbedili dovoljnu dozu vitamina D.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D su: česta prehlada, umor i pospanost, problemi sa kostima i bol u kučmi, depresivno raspoloženje, smanjena gustina kostiju, opadanje kose i rane ne zarastaju brzo.

Nedostatak vitamina D povezan je sa raznim oboljenjima poput hroničnihinfekcija, srčanih oboljenja, multiple skleroze, karcinoma, psorijaze, demencije i depresije.

Ukoliko niste u mogućnosti da se radovno izlažete Suncu, onda se snadbevajte vitaminom D iz namirnica ili koristite suplemente.

Namirnica koje sadrže vitamin D su: šampinjoni, kozji sir, ceđena pomorandža, punomasni jogurt i mleko, riba (najviše losos), žumance i riblje ulje. Ukoliko jedete meso, vitaminom D je bogata džigerica i crveno meso.

Vitamin D ima važnu ulogu u prevenciji karcinoma creva i dojke. Njegova funkcija je da unapredi funkcionisanje imuniteta i zaštiti nas od težih disbalansa u organizmu. Poznato je da vitamin D smanjuje ritzik od dijabetesa tipa 2 i od sezonskog afektivnog poremećaja.

Izvor: Lovesensa