Već 5 000 godina kinoa je vodeća namirnica u svetu zdrave ishrane, a jedna od najzdravijih vrsta kinoe svakako je crvenakinoa, piše Lovesensa.

Crvena kinoa bogata je vlaknima, proteinima i raznim vitaminima i mineralima. Ona je odličan izvor mangana, bakra, fosfora i magnezijuma.

Crvena kinoa ima najviše antioksidanata u odnosu na sve druge vrste kinoa žitarica. To znači da štiti ćelije od oštećenja usled pojačanja slobodnih radikala i ima protivupalno i antikancerogeno dejstvo.

Poseduje dva tipa flavonida: kempferol (antioksiant koji smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i pojavu karcinoma) i kvercetin (umanjuje rizik od Parkinsonove bolesti i osteoporoze).

Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje crvene kinoe može da reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi, a samim tim spreči i kardiovaskularna oboljenja.

Crvena kinoa bogata je rastvorljivim vlaknima koji se preporučuju kod mnogih oboljenja, poput dijabetesa, karcinoma i bolesti srca. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i postaju gel koji pozitivno utiče na sistem organa za varenje. Na taj način crvena kinoa čini da se osećamo siti, reguliše apetit i smanjuje loš holesterol.

Za razliku od ostalih pseudožitarica, crvena kinoa ne sadrži gluten, što je čini odličnim izborom za osobe koje pate od celijakije i intolerantni su na gluten.

Možete je koristiti u ishrani tako što sa crvenom kinoom možete zameniti pirinač u raznim jelima (na primer pilav), od nje možete praviti razne kaše za doručak (sa cimetom i mlekom), u raznim jelima od povrća i kao dodatak različitim salatama.

Izvor: Lovesensa