Miomi materice su benigne izrasline koje rastu unutar mnaterice i mogu uzrokovati razne zdravstvene i reproduktivne probleme, piše Lovesensa.

Miomi se najčešće uočavaju na sistematskim ginekolooškimpregledima, a simptomi se retko kad javljaju ili ih pacijentkinje prepisuju nekim drugim tegobama. Ipak, ukoliko imate bolne cikluse, bolove u stomaku ili donjem delu leđa, čestu potrebu za uriniranjem, zatvor ili bol tokom seksulanogodnosa, važno je da što pre odete na pregled.

Pored standardne medicinske terapije, stručnjaci preporučuju i razne prirodne lekove za prevenciju i lečenje mioma.

Ishrana

Istraživanja vršena na životinjama i ljudima dokazuju da način ishrane značajno utiče na pojavu i lečenje mioma materice. Dokazano je da kod osoba koje često konzumiraju crveno meso, masnu i visokokaloričnu hranu postoji veći rizik od pojave mioma. Preporučuje se da pri lečenju mioma crveno meso zamenite belim ili uzimate proteine biljnog porekla.

Studija sprovedena 2011. godine na oko 22 000 žena u perimenopauzi, pokazala je da žene koje redovno konzumiraju voće i vitamin A iz namirnica životinjskog porekla manje su podložne promenama na materici.

Vitamini

Vitamin A sadrže mlečni proitvodi, riba i meso, a evo koje još namirnice pozitivno utiču na prevenciju mioma materice:

riblje ulje (losos, tuna)
Hrana bogata flavoonidima (bobičasto voće)
zeleno povrće (brokoli, spanać i prokelj)
soja
bob

Osobe koje ne mogu organizmu da obeznbede dovoljnu količinu vitamina, u dogovoru sa stručnjakom mogu da uzimaju suplemente.

PageBreak

Kako da sprečite miome materice: ovi prirodni lekovi su pravo čudo za žensko zdravlje
Foto: Shutterstock kako-da-sprecite-miome-materice-ovi-prirodni-lekovi-su-pravo-cudo-za-zensko-zdravlje5

Alkohol i kafa

Studija iz 2004. godine dokazuje da se kod žena koje često konzumiraju alkohol, naročito pivo, mogu pojaviti miomi materice. Naučnioci nisu pronašli vezu između mioma i kofeina.

Biljno lečenje mioma materice

Ugledajući se na kinesku medicinu i alternativne terapije, stručnjaci izdvajaju nekoliko biljnih terapija za lečenje mioma:

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži antioksidante flavanole koji regulišu oksidativni stres i smanjuju rizik od negativnih promena na ćelijama. Istraživanje iz 2013. godine dokazalo je da su se miomi smanjili nakon 4 meseca kod pacijentkinja koje su svakodnevno konzumirale zeleni čaj.

2. Resveratrol

Resveratrol je stilbenoid, tip prirodnog fenola, i fitoaleksin koji proizvodi više biljaka kad su napadnute patogenima kao što su bakterije ili gljive. Ovo jedinjenje sprečava rast i razvoj ćelija koje utiču na pojavu mioma materice. Resveratrol se može naći u kupinama, malinama, grožđu i dudu.

3. Kurkumin

Kurkumin je jedan od aktivnih sastojaka biljke kurkum, odnosno istomineg indijskog začina. Pojedina ispitiivanja dokazuju da kurkumin može da uništi ćelije mioma i zaustavi njoihovu reprodukciju.

Određene promene u načinu života, poput promena režima ishrane, fizička aktivnost i regulisanje stresa, svakako će pomoći da smanjite rizik od mioma matrice.

Izvor: Lovesensa