Antioksidans koji nas štiti od ozbiljnih oboljenja! Da li u telu imate dovoljno astaksantina...

Astaksantin je najjači antioksidans sa 65 puta većim zaštitnim svojstvima od vitamina C, piše Lovesensa. Antioksidanti su supstance koje aktiviraju imuni sistem, sprečavaju razvoj različitih bolesti, uklanjaju toksine iz tela i usporavaju starenje.
Antioksidanti su materije leče i pomlađuju telo. Najznačajnije supstance su vitamini A, E, C i selen. Vitamin A poboljšava stanje kože, krvnih sudova i normalizuje krvotok. Vitamin E je najefikasniji u borbi protiv slobodnih radikala jer deluje u ćelijskim membranama. VitaminC pojačava delovanje E vitamina, sprečava oksidaciju hemoglobina i smanjuje nivo "lošeg" holesterola. Selen sprečava prerano starenje i reguliše štitnu žlezdu, a uz njegov nedostatak mogu nastati ozbiljni zdravstveniproblemi.
Dakle, glavna korisna svojstva antioksidanata su:
- poboljšanje stanja kože
- sprečavanje razvoja ozbiljnih bolesti
- retardacija starenja
- poboljšanje memorije
Antioksidanti mogu i pomoći i naštetiti telu. Naučnici su dokazali da konzumiranje hrane ili upotreba kozmetike sa ovim supstancama ne nanosi veliku štetu zdravlju zbog niskog sadržaja antioksidanata. Ali fascinacija biološki aktivnim aditivima može izazvati poremećaje u radu želuca i oštećenje zubne cakline. Zbog toga je prilikom uzimanja bilo kakvih dodataka važno da se striktno pridržavate uputstava.
1. Ako ste pušač, ove materije se vrlo lako uništavaju
2. Telo ih ne prima ako ste na strogoj dijeti
3. Optimalan nivo antioksidanata se održava konzumiranjem voća
4. Njihov se broj smanjuje ako stalno udišete zagađeni vazduh
5. Sunčanje u solarijumu takođe izaziva njihov deficit
6. Koža molekula ovih supstanci se lako apsorbuje
7. Kreme sa antioksidansima mogu zapravo usporiti starenje, jer njihove komponente prodiru u krv
Koja hrana sadrži antioksidante
Značajna količina ovih supstanci nalazi se u svežem povrću, voću, kao i u nerafinisanim proizvodima, na primer, hlebu od celog zrna pšenice. Da biste nadoknadili nedostatak antioksidanata, preporučuje se konzumiranje više kupusa, patlidžana, repe, luka, ribizle, jagode, maline, brusnice, trešnje, trešnje, grožđa, šljive, pomorandže, jabuke, artičoke i orašastih plodova. Od pića je bolje dati prednost zelenom čaju. Mnogi antioksidanti se nalaze u začinima i bilju.