Nakon što joj je dijagnostifikovana fibromialgija, australska holistička nutricionistkinja Lee Holmes svoj je jelovnik obogatila ovim protivupalnim i isceljujućim namirnicama koje su joj, uz promenu režima ishrane, pomogle da ozdravi i oseća se bolje nego pre...

Australska holističkanutricionistkinjaLeeHolmes život obeležen tegobama hronične bolesti zamenila je dobrim osećajem u vlastitom telu. Više energije i kvalitetno zdravlje doneo joj je pomno osmišljen supercharged princip ishrane i ove tri "supernamirnice" kojima svakodnevno začini omiljena jela.

Beli luk

Podstiče rast bijelih krvnih ćelija, boraca protiv bakterija i virusa, a dokazano je da usporava rast štetnih bakterija i gljivica. Sveži beli luk najbolji je izbor ako tražite antibakterijsku i antivirusnu alternativu antibioticima. Takođe, pokazalo se da sveži beli luk, jednako kao i onaj u prahu, snižava LDL polesterol i povišeni krvni pritisak.

Đumbir

Kroz vekove i do dana današnjeg koristi se kao medicinska biljka, za tretiranje mučnine i jutarnje mučnine tokom trudnoće, za tzv. morsku bolest ili bolest putovanja, poboljšanje probave i smanjenje nadutosti. Dnevna doza ekstrakta đumbira pokazala se odličnom za ublažavanje bola i upalnih procesa uzrokovanih osteoartritisom.

Kurkuma

Njena lekovita svojstva potvrdili su naučnici, a smatra se moćnim protuupalnim lekom zahvaljujući aktivnoj supstanci kurkuminu. Kurkumin pomaže kod LDL holesterola i drugih bolesti na dva načina: deluje kao antioksidans kako bi sprečio oksidaciju LDL holesterola, održavajući ga na onom nivou koji je koristan, a ne štetan, i povećava LDL receptore, pa tako sprečava predugo trošenje LDL holesterola u krvotoku. Kurkuma ujedno štiti masnoće od oksidacije prilikom kuvanja, jednako kao što štiti naše telo od oksidacijskog stresa dok jedemo kuvano jelo.

Izvor: Sensa.hr