Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Refleksologija i plodnost

Često se psihološkim uzročnicima neplodnosti ne pridaje mnogo značaja, a oni se mogu uspešno otkloniti komplementarnim terapijama - refleksologijom.

  Izvor: Shutterstock

Sve je više ponuda i reklama za lečenje IVF metodom, ali briga o neželjenim efektima i invazivnosti ovog metoda navodi mnoge parove da se okreću holističkim terapijama. U Velikoj Britaniji, na osnovu medicinskih istraživanja komlementarnih terapija, refleksologija je pokazala obećavajuće rezultate vezane za plodnost.

Neplodnost može biti opisana mnoštvom definicija, a uzročnici mogu biti razni - hormonalna neravnoteža, mali broj spermatozoida, neprohodni jajovodi, poremećaj ovulacije...

Pored još mnogo fizičkih faktora, koji bi mogli otežati proces i uticati na neplodnost, ona može biti izazvana drugim, manje vidljivim nefizičkim faktorima. Nezdrav stil života, alkohol, cigarete, kofein i rekreativne droge ometaju zdrav razvoj jajne ćelije i spermatozoida. Na nemogućnost začeća ponajviše utiču anksioznost, briga, napetost i stres. Veoma brzo nakon neuspešnih pokušaja, parovi se nađu u paradoksalnoj situaciji gde ne dolazi do začeća dok se ne opuste, a ne mogu da se opuste dok ne dođe do začeća...

Dok fizičke komplikacije ponekad zahtevaju medicinsku intervenciju, neke se mogu rešiti i komplementarnim terapijama: policistični jajnici, poremećeni ciklusi, broj i akivnost spermatozoida i drugi poremećaji. Često se psihološkim uzročnicima ne pridaje mnogo značaja, a oni igraju veliku ulogu u oplodnji i mogu se uspešno otkloniti komplementarnim terapijama - refleksologijom, na primer. Kako nefizički uzroci leže u bespotrebnoj brizi i napetosti, anksioznosti i strahu, refleksologija bi mogla da poboljša plodnost prvenstveno vraćanjem organizma u opušteno stanje, otpuštanjem stresa i dovođenjem organizma u stanje homeostaze.

Refleksologija je duboko opuštajući tretman koji donosi osećaj revitalizovanosti i sveopšti osećaj blagostanja. Redovnim tretmanima održavamo stress free organizam koji je na svakodnevnoj osnovi izložen novim stresovima i pored najvećeg, stalno prisutnog - nemogućnosti začeća. Refleksologijom poboljšavamo i balansiramo sve funkcije organizma, poboljšavamo cirkulaciju i otpuštanje svih polutanta i toksina i doprinosimo hormonalnom balansu. Zajedno sa cleansing ishranom, odmorom i fizičkom aktivnošću, refleksologija bi mogla doprineti većoj plodnosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj