Kalcijum je izuzetno važan mineral koji zahteva naše telo. Ključan je za zdravlje kostiju, zuba, nervnog sistema, kontrakciju mišića i kontroliše zgušnjavanje krvi.

Potreban dnevni unos kalcijuma za odrasle je 1 000 mg za odrasle i 1 200 mg za starije od 50 godina, dok se za decu uzrasta između 4 i 18 godina preporučuje 1 300 mg.

Glavni izvor kalcijuma u ishrani su mlečni proizvodi. Međutim, zbog netolerancije na laktozu, problema sa varenjem i crevima ili veganskim izborom načina ishrane mnogi ljudi izbegavaju konzumiranje mlečnih proizvoda. Kako onda da telu obezbedimo dovoljan unos kalcijuma?

Kalcijum možete pronaći i u ishrani biljnogporekla. Evokoje 3 namirnice imaju najviše kalcijuma, a nisu mlečni proizvodi:

1. Zeleno povrće

Tamnozeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća sadrže od 84 do 142 mg kalcijuma u 70 do 95 g kuvanog povrća. Dodavanjem zelenog povrća u smutije, priprema zelenih čorbi i potaža ili salata od sirovog spanaća ili kelja pomoći će da vašem telu obezbedite povoljnu količinu kalcijuma.

2. Biljni mlečni proizvodi

Proizvodi od soje poput sojinog mleka ili tofu, jedan su od najboljih izvora kalcijuma biljnog porekla i odlična alternativa mlečnim proizvodima. Pola šolje tofua obezbediće oko 86 procenata kalcijuma koji je potreban vašem telu na dnevnom nivou. Ove namirnice su takođe odličan izvor vlakana, vitamina i minerala. Sojino mleko je dobra alternativa pravom mleku, pa ga možete sipati u kafu, smuti, šejk, čaj ili sa njim pripremati ukusne veganske poslastice.

3. Orašasti plodovi i semenke kao superhrana

Orašasti plodovi i semenke, posebno bademi i brazilski orah, predstavljaju bogat izvor kalcijuma. Čia semenke zadovoljavaju oko 18 % dnevne potrebe za kalcijumom i smatraju se za super zdravu namirnicu. Redovno konzumiranje orašastih plodova može vam pomoći da se odreknete loših navika u ishrani jer su dobra alternativa za nezdrave grickalice, pomažu da skinete višak kilograma, regulišu krvni pritisak, smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i metaboličkih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Izvor: Lovesesa