Aromatični začini nisu samo magija koja daje posebnu čar napšim kulinarskim umećima, već lekovita namirnica koju možemo iskoristiti za jačanje imunogsistema.

U sezoni orehlada, virusa i gripa potrebno je više pažnje posvetiti imunitetu, odnosno odbrambenom sistemu našeg organizma.

Pročitajte još:

SASTOJAK NA KOJI ZABORAVJAMO, A ŠTITI NAS OD VIRUSA: Ovu hranu jedite što češće - odlična je za imunitet

STRES RAZARA IMUNITET: Ova vežba od 5 minuta pomaže da sačuvate zdravlje

NAPRAVITE DOMAĆI LEK ZA JAČI IMUNITET: glavne sastojke sigurno već imate u kući (RECEPT)

To ne znači da prirodni lekovi mogu sprečiti da se inficiramo virusom ili da ne možemo dobiti prehladu, već da sa ojačanim imunitetom naše telo može lakše da se izbori sa neprijatnim simptomima ovih stanja i spreči dodatne komplikacije.

Kada koristimo začine u cilju prevenciju oboljenja, jačanju imuniteta i poboljšanju zdravlja, najpre biramo 3 lekovita začina - kurkumu, đumbir i cimet.

1. Kurkuma je indijski aromatični začin koji svoju živopisnu boju dopbija od kurkumina, protivupalnog edinjenja čije se dejstvo izjednačava sa ibuprofenom, ali bez neželjenih efekata koje navedeni lek može da uzrokuje.

U prirodnoj medicini kurkuma se koristi više od 4 500 godina, a jedan je od vodećih lekova u ajurvedi (indijskoj prirodnoj medicini).

Istraživanja su pokazala da kurkuma ima protivupalno dejstvo, puna je antioksidanata, štiti telo od slobodnih radikala i gljivica, jača imunitet i smanjuje rizik od rasta ćelija tumora.

2. Đumbir

Koristi se u kuhinjama širom sveta, a sadrži brojne hranljive materije koje pozitivno utiču na zdravlje organizma. Ovaj pikantni začin poreklom je iz Kine, a u njegovom sastavu nalaze se hemikalije koje podstiču telo da se brani od virusa i prehlada. Poseduje antibakterijska dejstva, a najčešće se koristi kod temperature, kaplja i grlobolje.Takođe, podstiče varenje, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i bogat je antioksidansima.

3. Cimet

Cimet se u prirodnoj medicini koristio još u drevnom Egiptu, a uspešno sprečava upalne procese , infekcije i podstiče brže zarastanje oštećenog tkiva. Sadrži velike količinine polifenola (više od belog luka i origana). Idealan je dodatak čaju ili kafi, a neke studije pokazuju da cimet smanjuje rizik od pojave dijabetesa i srčanih bolesti.

U veću šolju za čaj sipajte toplu vodu (ne korsitite vrelu proključalu vodu), pa sipajte 1/2 kašičice jednog od ova tri začina. Ukoliko vam ne prija ukus može dodati nekoliko kapi soka od isceđenog limuna i pola kašičice meda.

Izvor: Lovesensa