Koji je bio Vaš motiv da se okrenete zdravijem načinu života?

Zdravlje, kako to već obično i biva. Na pragu moje 45. godine, odjednom, dogodila mi se svojevrsna pobuna organizma u vidu oticanja prvo kapaka, pa usana, šaka, osipa po telu, nesnosnog svraba, pucanja kože, curenja limfe… Posete hitnoj pomoći i kortikosteroidne injekcije bile su svakodnevna pojava tih meseci. Ispitivanja na šta reagujem tako iznenada, po prvi put u životu, bila su detaljna i dugotrajna, da bismo na kraju lekari i ja zaključili da je sve to od akumuliranih aditiva, pesticida i toksina koje sam nesvesno decenijama unosila u organizam kroz hranu, kozmetiku, kućnu hemiju i sl. Tu počinje moj projekat: izbaciti aditivnu hranu i toksičnu kozmetiku iz svog domaćinstva, naći zdrave proizvode blagodetne po organizam. Ujedno, kreće i panika šta ću da jedem i čime ću da se negujem, jer sve čega bih se latila i pogledala deklaraciju imalo je neku spornu, meni tada nepoznatu hemikaliju.
Upuštam se u čitanje studija o aditivima i spornim hemikalijama u kozmetici i kućnoj hemiji, u učenje nutricionizma i osnova pravilne ishrane, a paralelno, na osnovu svega naučenog, „čistim” domaćinstvo od bespotrebnih hemikalija.

Šta Vas je najviše iznenadilo tokom Vaših istraživanja o aditivima i toksinima?

Kad su mi ustanovili da otičem na veštačke boje, glutaminate (pojačivače ukusa) i određene hemikalije iz kozmetike, prvo sam otvorila frižider, uzela da gledam deklaracije hrane i šokirala se.

Nijedna hrana u mom frižideru nije bila bez E brojeva: od začina, preko kora za pitu, kečapa, namaza, balzamiko sirćeta, suhomesnatih i mlečnih proizvoda, smrznutih morskih plodova, pa sve do, naravno, industrijskih slatkiša koje sam oduvek obožavala. Sećam se, jedino što je preživelo tu moju inicijalnu „čistku” bio je Sirko. To je jedan sirni namaz koji sam oduvek koristila i ispostavilo se da je on jedino što je u tom trenutku bilo bez ikakvih aditiva u mom frižideru. Stoga sam Sirku verna i dan danas. ☺ U nekim drugim sirnim namazima nailazila sam npr. na karagenan (E 407), vrlo sporan aditiv.
Sličnu „čistku” izvršila sam i u svom kupatilu. Nisam mogla da verujem da sam decenijama trošila novac na skupe brendove, a negovala se „naftom”, spornim konzervansima, agresivnim sulfatima, parabenima, silikonima, koji ne da mi nisu hranili kožu zdravljem, nego su je mučili, a ujedno terali i jetru da sve to neumorno prečišćava. Nije ni čudo što je odjednom digla ruke i poželela da se penzioniše.☺

Zašto je važno da naučimo da tumačimo deklaracije i šta je najčešće skriveno od potrošača?

U ishrani je ili zdravlje ili bolest. Moja baka i prabaka teško da su mogle da pogreše prilikom odabira hrane. Mi danas imamo, nažalost, previše šansi za grešku. I zato je važno da naučimo da pročitamo deklaraciju proizvoda, te da znamo kako da na njoj npr. pronađemo transmasti (koje nam ne trebaju uopšte, a proizvođač nije dužan da ih prikaže na deklaraciji) ili skrivene šećere, naknadno dodate u hranu, pa potencijalno kancerogene veštačke zaslađivače i sl.

Moramo sami da savladamo čitanje deklaracije i onda smo mirni, jer umemo, naučili smo da biramo zdrave proizvode. One toksične i potencijalno opasne više ni ne gledamo. Ako potom povedemo i svoju decu sa nama u kupovinu i učimo ih onako usput zašto stavljamo u korpu baš ovaj, a ne onaj sir, šunku, hleb, šampon i sl, zaokružili smo priču. Danas je to tako, nažalost. Postalo je neophodno. Jer neće nas niko zaštititi, naučiti tome, do nas samih.

Kakvim promenama se nadate i šta Vaša E-knjiga otkriva o svetu hrane?

Sve te moje lične promene rezultirale su prvo podučavanjem mojih bližnjih, a onda i brojnih ljudi na društvenim mrežama, jer sam odjednom, pre godinu dana, poželela celom svetu da predstavim da nije nemoguće hraniti se i negovati zdravljem, a ne toksinima. Misija mi je da ljudima približim koje sam sve to čiste proizvode i moralne proizvođače otkrila kod nas.

Ono što me je baš iznenadilo bilo je interesovanje ljudi za ovu tematiku. Zajednica na društvenim mrežama nam se brzo proširila, uvećava se i dalje. Na Instagram profilu koji vodim (@ttj.pure.world) već nas ima oko 22 hiljade pratilaca. Tražimo zajedno proizvode bez aditiva i toksina, vršimo raciju deklaracija, tako smo to nazvali ☺, pravimo bazu proizvoda, jer sve ima i bezbednu, bolju alternativu. Ljudi stavljaju razne zdravstvene probleme pod kontrolu pravilnom ishranom i negom. To mi puni srce. Da je makar jedna osoba poželela da krene ovim netoksičnim putem, bila bih srećna. Jer zaista nije teško. Stoga se nadam svetlijoj, manje toksičnoj budućnosti. I za nas i za planetu bez koje ne možemo.

Tu negde odlučujem da sve to svoje pisanije pretočim u knjigu i tako nastaje „Deklaracija, moja najbolja prijateljica”. Cilj knjige je da pomogne ljudima da iz mase upakovanih prehrambenih proizvoda koji nam se nude na policama odaberu onu hranu koja će im nahraniti organizam pravim nutrijentima i kojom neće uneti prazne kalorije i gomile aditiva – da postanu osvešćeni potrošači.

Kako izgleda osvešćeni potrošač?

Šta jede, kako kupuje i kako se neguje?

Osvešćeni potrošač, pre nego što stavi proizvod u korpu, pročita deklaraciju. Razume šta vidi na njoj, izabere ono najbolje po svojoj meri, i drži se toga ubuduće. Hrani se prevashodno celovitom ishranom, neguje se „prirodom”, a kuću čisti netoksičnom „hemijom”. I svestan je da je i najmanja promena ka zdravoj ishrani i nezi od ogromne blagodeti za organizam. Lično sam to naučila težim putem, ali zahvalna sam na lekciji.
U istoriji čovečanstva nikada toliko nismo bili izloženi toksinima iz svega i svačega da ne moramo još i da ih jedemo i negujemo se njima.

Više o Tatjani i elektronskoj knjizi „Deklaracija, moja najbolja priijateljica” možete saznati na IG @ttj.pure.world.