Delimični ili potpuni prolaps materice spada u jedan od najčešćih spoljašnjih poremećaja statike genitalnihorgana. Usled ove pojave, gotovo svi polni organi, zajedno sa mokraćnom bešikom, uretrom, ureterima i rektumom napuštaju svoj normalan položaj u malojkarlici i spuštaju se manje ili više prema vaginalnom izlazu.

Brojna ispitivanja pokazuju da se do 60. godine svaka druga žena suočava sa prolapsom materice i vagine - stanjem u kojem su ovi organi zbog slabljenja mišića karličnog dna pomereni sa svog mesta.

Porođaj, promene hormonalnog nivoa, operativni zahvati, višak kilograma, zatvor, pa čak i hronični kašalj mogu biti uzroci ovog oboljenja. Pre nego što se ovaj proces otkrije, veće su šanse da će se uspori, pa čak i zaustavi, a najvažnija stvar jeste da se na vreme obratite lekaru i sledite sve njegove preporuke.

Evo koji simptomi mogu ukazivati na prolaps karličnih organa:

Curenje urina

Kašalj, kijanje, smeh i naporna aktivnost tokom vežbanja može dovesti do nekontrolisane urinarne inkontinencije. Ovo je jedan od simptoma disfunkcije karličnog dna. Ako se sa problemom suočite na samom početku, uz savete lekara, određenim vežbama, poput Kegelovih, možete sankcionisati problem.

Neobične i neprijatne vaginalne senzacije

Osećaj težine u predelu vagine, osećaj napetosti, bol, posebno onaj koji se pogoršava tokom ciklusa - sve to mogu biti simptomi dna karlice. Nemojte ih ignorisati i obavezno posetite svog lekara.

Problemi sa crevima

Jedan od najčešćih i najneprijatnijih simptoma disfunkcije karličnog dna jeste fekalna inkontinencija ili curenje creva. Takođe može biti istovremeni simptom drugih bolesti - na primer, dijabetesa, Kronove bolesti ili multiple skleroze - ali ako nisu praćeni drugim simptomima, svakako treba proveriti stanje dna karlice.

PageBreak

ŠTA JE PROLAPS MATERICE I KOJI SU PRVI SIMPTOMI: Evo koje žene imaju najveći rizik od ovog oboljenja
Foto: Shutterstock prolaps-materice-simpto-zena-rizik-oboljenje3

Osećaj stranog tela u vagini

Primetna izbočina vagine, pa čak i osećaj stranog tela u njoj takođe može biti znak oslabljenog karličnog dna. Ako osećate ovako nešto, obratite se svom lekaru jer je verovatno moguće da je reč o prolapsu vagine. Najčešće se razvija kod žena koje su nedavno imale porođaj, ali dešava se da se i žene koje nisu rodile suočavaju sa ovom tegobom.

Bol tokom seksa

Bolne senzacije tokom vođenja ljubavi jasan su znak da je vreme da se obratite lekaru. Razlozi mogu biti vrlo različiti, a jedan od njih je slabljenje karličnog dna. Spazmi u oslabljenim mišićima mogu da izazovu različit stepen bola tokom seksualnog odnosa.

Teškoće sa mokrenjem

Ako imate poteškoća sa mokrenjem ili osećate da se bešika ne prazni do kraja, svakako treba da posetite svog lekara. Infekcije urinarnog trakta ili poremećaji karličnog dna mogu biti razlog zašto dolazi do disfunkcionsalnosti tokom mokrenja.

Koja je prevencija prolapsa materice i kako se leči?

Prva i najvažnija stvar jeste da pri prvim simptomima potražite po oć lekara, a zatim sledite preporuke.

Kao vid prevencije i tokom lečenja možete raditi vežbe za osnaživanje karličnog dna, redovno idite na kontrole kod ginekologa i kontreolišite nivo polnih hormona, naročito estrogena.

Izvor: Lovesensa