Šta prvo uradite kada se vratite kući nakon napornog radnog dana? Skinete obuću, zar ne?

Koliko god vaše cipele bile kvalitete i udobne, ne mogu se porediti sa trenutkom kada skinete obući i osetite tu lakoću. Sigurno znate onaj osećaj kada hodate peščanom plažom dok vam stopala uranjaju u pesak. Predivno osećanje uzemljenja koje se može čak poistovetiti sa vidom meditacije

Drevni narodi su hodali bosi po zemlji i travi, ali koliko god to bilo ponekad otežavajuće, to ima i svoje isceljujuće dejstvo. Kada bosi stojimo na zemlji mi doslovno stvaramo vezu sa zemljom.

Uzemljenje podrazumeva da stanete bosim nogama direktno na zemlju, bez čarapa, bez cipela ili papuča. Treba ukloniti svaku prepreku koja postoji između stopala i tla.

Prirodni i besplatan lek koji je svima dostupan, uzemljenje nam pomaže da uklonimo negativne emocije iz tela. Zemlja izvalči taj negativni naboj, stres i pritisak.

zena hoda bosa po travi
Shutterstock 

Veruje se da je površina zemlkje bogata elektronima, bogata je antioksidantima i elektronima koji smanjuju rizik od slobodnih radikala. Uzemljenje stvara unutrašnji mir i ravnotežu, a pojedina ispitivanja pokazuju da ova tehnika podstiče i zdravlje srca.

 Studija objavljena 2013. godine navodi da kada bosi hodamo po zemlji ili travi smanjujemo rizik od viskoznosti krvi, odnosno ovaj ritual pozitivno deluje na stanje krvnih sudova.

Pokušajte uvek akda ste u prirodi, barem 10 minuta dnevno da hodate bosi, osetite tlo pod svojim nogama, povežite se sa energijom zemlje i dopustite joj da preuzme sve ono negativno što želite da otpustite.

Izvor: Sensa