Tokom proleća i leta najviše volimo da vreme providimo napolju, u prirodi, da hodamo po travi, pravimo piknik, izležavamo se u hladu drveća. Međutim, tu vrebaju krpelji. Oni su opasni jer prenose lajmsku bolest i krpeljski encefalitis. Krpeljski encefalitis uništava centralni i periferni nervni sistem, što dovodi do paralize udova. U nekim slučajevima, čak i do smrti. Lajmska bolest je manje opasna, ali ako se ne leči, može poremetiti funkcionisanje srca, jetre i zglobova. Infekcija se javlja nakon ujeda krpelja koji je zaražen virusom encefalitisa ili bakterijom Borrelia, ali ne uvek.

Kako krpelj ujeda?

Krpelj je parazit koji traži domaćina. Najčešće se zakači za područja gde je koža mekša oko linije kose, iza ušiju ili u naborima kože (prepone, ispod dojki, pazuh ). Kada krpelj pronađe odgovarajuće mesto za hranjenje, koristi delove usta kako bi probio kožu domaćina, ubacio cev za hranjenje u ranu i zatim se hrani krvlju dok se ne napuni. Mi najčešće i ne osetimo ubod, primetimo tek kada se koža okolo zacrveni i počne da svrbi. Ako ne pronađete krpelja i ne uklonite ga, on će sam otpasti kada je pun vaše krvi, a to može biti i nakon nekoliko dana.

Kako sprečiti da dođe do ugriza?

Kada idete napolje, nanesite na kožu repelent u spreju, a zatim obucite usku odeću svetlih boja, dugih rukava i nogavica. Obavezne su čarape koje štite članke. Na glavu stavite šešir ili kačket, jer krplj može da padne i s drveta. Ako pravite piknik, sklonite s trave suve grane, lišće. Ne sedite u viskoj travi, u senci niskog žbunja, jer tamo vrebaju krpelji. Kada dođete kući, pregledajte kožu, naročito prevoje i dobro istresite odeću, a zatim je stavite na pranje.

Šta raditi u slučaju ugriza?

Najbolji savet je da se što pre javite lekaru. Ukoliko ste daleko od ambulante, pokušajte sami da ga izvadite, ali vrlo pažljivo, tako što ćete pincetu staviti najbliže koži, najbolje ispod usta krpelja. Povucite nagore ujednačenim pokretima, bez uvrtanja. Ako deo tela ostane u koži, potražite lekarsku pomoć.

Ne sipajte na ranu nikakva sredstva, poput benzina, alkohola, acetona i slično jer u tom sučaju krpelj može povratiti crevni sadržaj u kome se nalazi bakterija koja izaziva infekciju.

Narednih dana pratite svoje stanje. Ako se pojavi groznica, malaksalost, bolovi u mišićima, odmah se javite lekaru.

Izvor: Sensa