Svako od nas ima drugačiji tip kože i samim tim drugačiju toleranciju na sunčeve zrake. Neko će već nakon nekoliko minuta pocrveneti, dok će neko vrlo brzo dobiti "boju". Međutim, kakav god tip kože da imate, nakon dugotrajnog izlaganja štetnim zracima kože može da zateže, nekada čak i da boli. Opekotine često nastaju neprimetno, dok ste sedeli na kafi u kafiću, šetali se pored mora ili sedeli na plaži po oblačnom danu... U takvim slučajevima dobro je na kožu naneti neko blago sredstvo koje će smiriti kožu, negovati je i prijatno je rashladati. Gostujući na RTS-u, poznati narodni travar, Momčilo Antonijević objasnio je kako možemo da napravimo efiaksan sprej za posle sunčanja od prirodnih sastojaka i lekovitog bilja.

- Za sve one koji su malo preterali sa boravkom na suncu i pocrveneli postoji idealan sprej koji će već posle pola sata do sat vremena ukloniti crvenilo. Sprej se pravi od 50 mililitara mirisne vodice lavande i isto toliko mirisne vodice matičnjaka. U to se dodaje malo glicerina koji vezuje vodu za našu kožu i sprečava isušivanje. Matičnjak i lavanda deluju snažno protivupalno na našu kožu i koriste se protiv opekotina i različitih vrsta iritacija kože. Sipajte sve u bočicu sa raspršivačem i naprskajte na kožu posle sunčanja. Ako nanesete uveče, ove biljk, pošto deluju blago smirujuće, pomoći će vam da lakše utonete u san- savetuje Antonijević.

Aloja je takođe čest sastojak mnogih sredstava za negu kože, naročito posle sunčanja i za opekotine.

- Aloju ne treba nositi na put, već se bere kada se dođe na more, pošto je u pitanju sukulentna biljka koja uglavnom raste na Mediteranu. Lekovitost ima biljka starija od tri godine, kao i dve vrste- aloja vera i aloja arborescens. Kada odsečemo list, idealno bi bilo da ga zamotamo u vlažnu krpu i ostavimo da odstoji na mračnom mestu jedan dan. Sutradan će imati mnogo više biogenih stimulatora. Skine se kožica sa lista i ispod se nalazi providan gel koji se nanosi na kožu- objašnjava narodni travar.

Izvor: Sensa