Tokom leta svi volimo da putujemo, bilo na more ili na planinu ili nekog drugo lepo mesto u prirodi. Međutim, vožnja autobusom ili automobilom na visokim temperaturama i po putevima prepunim krivina mnogima izaziva mučninu. Da vam ova tegoba ne bi pokvarila putovanje, pomoć možete potražiti u prirodi. Gostujući na RTS-u, narodni travar Momčilo Antonijević otkrio je nekoliko moćnih biljaka, a jedna od njih je đumbir.

-Kod tih takozvanih bolesti putovanja, kod mučnina izazvanih vožnjom, đumbir je jedan od najboljih lekova. Neka istraživanja sprovedena u Indiji pokazuju da đumbir deluje podjednako snažno kao pojedini sintetički lekovi. Tako da svima koji pate od ove vrste problema savetujem da pre putovanja popiju šolju čaja od đumbira- kaže Antonijević.

Pored čistog đumbira u suvom ili svežem obliku, dobra kombinacija je mešavina đumbira i nane.

- Za jednu šolju čaja dovoljan je koren svežeg đumbira veličine palca. Isecka se, stavi u hladnu vodu, pusti da provri. Kada provri, doda se kašičica suvog lista nane. Poklopite, ostavite da stoji dvadesetak minuta, procedite i popijete dok je toplo. Ovo treba uraditi 45 minuta do pola sata pre puta i piti polako u malim gutljajima- ističe narodni travar.

Ko ne voli tokom leta da pije tople napitke, iako se preporučuje, može da napravi limunadu.

- Narendajte đumbir i pomešajte ga sa sveže isceđenim limunom i vodom, dodajte malo seckane nane i gotov je napitak koji možete da pijete tokom putovanja- savetuje Antonijević.

Đumbir je sjajan kao zaštita od mnogih vrsta virusa, prehlada i nazeba, čuva stomak, što je posebno važno leti kada su česte stomačne infekcije. Osim đumbira, za sprečavanje mučnine u toku vožnje može da se koristi i matičnjak, a naročito se preporučuje deci.

-Matičnjak je dobar i za trudnice i za sve one koji putuju avionom jer je ujedno i anksiolitik, tj. deluje smirujuće. Čaj od matičnjaka može i da se ohladi i da se pije u malim gutljaljima pre puta i tokom njega- navodi narodni travar.

Izvor: Sensa