Poslednjih godina napitak od mače sve je popularniji, a to nije bez razloga. To su zapravo listići zelenog čaja, za čija blagotovorna svojstva znamo, ali sadrži više hlorofila i aminokiselina jer su njeni grmovi bili zaštićeni od direktne sunčeve svetlosti. Bere se ručno, suši i melje posebnom tehnikom u fini prah.
Prema sadržaju antioksidanata, mača je superiornija i od borovnica, akai bobica i brokolija, a bogata je i vlaknima, hlorofilom i vitaminom C, kao I mineralima- selenom, hromom, cinkom i magnezijumom. Jača telo, štiti ga od razvoja bolesti i sprečava prevremeno starenje. Takođe sadrži kofein, stoga može biti odlična zamena za kafu. Jedna šoljica mača čaja zamenjuje nekoliko šoljica zelenog čaja.

Kako se priprema?

U toplu šolju stavite pola kašičice mača praha i prelijte s 1 dl vruće (neključale vode). Promešajte drvenom kašičicom. Napitak od mače može se dodati u različita jela, variva, čorbice, smutije, korisititi za pripremu hleba, a naročito se dobro pokazala u pripremi zdravih poslastica.

Izvor: Sensa