Da bi ste omiljeno voće mogli da jedete i tokom zime, kada mu nije sezona, dobar izbor je zamrzavanje.  Da li zadržalo vitamine i minerale, trebalo bi da ispoštujete nekoliko pravila, o kojima je pisala Ivana Vodogažec u septembarskom broju magazina Sensa. Kako se zamrzava povrće možete pročitati ovde

"Većina voća sadrži veliki udeo vode, pa uzmite u obzir da nakon zamrzavanja često neće imati jednaku teksturu ‒ voda će se pretvoriti u led, a led se širi, pa ćelije voća „pucaju”, što znači da će pri odmrzavanju omekšati. Ali svakako možete zadržati hranljive materije i ukus ‒ vredi sačuvati sveže voće kao zdrav dodatak smutiju, jogurtu, filovima, kolačima..."

Voće nije potrebno odmrzavati pre upotrebe. Možete ga koristiti direktno iz zamrzivača.

  • Možete zamrznuti razno voće, npr. breskve, šljive, grožđe, jabuke... Jabuke je praktično narendati kako biste ih odmah, nakon što ih izvadite iz zamrzivača, mogli dodati u kolač, ali ne zaboravite da će pustiti sok.
  • Iz većeg koštunjavog voća dobro je ukloniti koštice (možete ga iseći na polovine ili manje komade). Manji plodovi, poput višanja i šljiva, mogu se zamrznuti i celi, sa košticom (iako mnogi vade košticu jer je to praktičnije).
  • Borovnice i drugo bobičasto voće (uključujući i grožđe) možete ostaviti celo. Stavite voće na veći plastični poslužavnik, pleh za pečenje ili u široku i plitku posudu, slažući bobice jednu do druge, ali da se ne dodiruju. Tako ćete dobiti zasebne komade koji nisu međusobno „zalepljeni”. Ostavite nekoliko sati u zamrzivaču, a zatim već zaleđene bobice spakujte u vrećice u željenim količinama. I druge vrste voća možete najpre zalediti u manjim komadima, a potom rasporediti u vrećice ili posude.

Izvor: Sensa