Migrena kao jedna od misterioznih boljki koja ima svoju ćud i razloge oduvek je zadavala „glavobolju” mislećim ljudima koji su vekovima vodili borbu sa njom. Ukoliko je migrena teren na kome često gostujete onda su vam i dobro poznati svi njeni neočekivani potezi koji mogu da utiču na vašu svakodnevicu. Naša saradnica, Marija Zatezalo razgovarala je sa tri stručnjaka i predstavljamo njihove odgovore i moguća rešenja za migrenu.

Akupunktura: dr Slavica Vasiljević

Kako tradicionalna kineska medicina posmatra migrenu sa stanovišta disbalansa životne energije?
„Tradicionalna kineska medicina glavu posmatra kao deo tela gde se ‘uliva’ jang energija ili kao ‘prebivalište čiste jang energije’ – svi jang kanali počinju ili se završavaju u glavi, koja je takođe povezana sa ostalim delovima tela koji je ‘ishranjuju’ energijom. Sa gledišta tradicionalne kineske medicine, migrena nastaje usled preterane energije vetra i vatre, koja pravi disbalans u protoku energije. Energija Vetra je, prirodno, povezana sa strašću, preduzetničkom energijom, entuzijazmom i radošću, ali i sa burnim negativnim reakcijama, ishitrenim potezima i emotivnim krajnostima. Energija Vetra je energija pokreta: da bi se energija toplote kretala, neophodna joj je energija Vetra. Zato često kažemo da je migrena ‘bolest’ inteligentnih, ambicioznih i previše odgovornih ljudi, a okidač migrene mogu biti jake emocije ili ona može nastupiti nakon velikih psihičkih napora i stresova. Takođe, problemi sa jetrom i meridijanom jetre imaju važnu ulogu u razvoju ove vrste glavobolje. Tačke koje se biraju za migrenu često imaju funkciju da umire jetru i odblokiraju njen meridijan (blokirani meridijan jetre ukazuje na problem komunikacije sa samim sobom i okolinom, sa donošenjem odluka i planiranjem). Meridijan jetre posebno ugrožava emocija ljutnje. Kada su kod žene glavobolje povezane sa ciklusom, čest uzrok za to je hiperaktivna jetra ili nedostatak jin energije. Jin energija je energija mirovanja, odmora, ali i primanja, pa možda treba da razmislimo umemo li da primimo i prihvatimo pomoć ili priliku koja nam je potrebna”, kaže dr Slavica Vasiljević, ginekolog i akupunkturolog iz ordinacije „Merida”.
Hronične migrene zahtevaju promenu „hroničnih” navika i toksičnih obrazaca mišljenja. Uspešnost lečenja je velika, ali uvek ide uz izbacivanje industrijskih slatkiša, kao i unos 2 l tečnosti, a ukoliko je problem sa vratnom kičmom u pitanju, uz redovne vežbe za vrat i držanje.

Kako izgleda tretman akupunkturom i da li je bolan?
„Ukoliko na akupunkturu krećete prvi put, možda će vas zabrinuti bol tokom ubadanja iglica. Bol koji se oseti je kratkotrajan, iglice su izuzetno tanke i odmah nakon uboda on prestaje, a aktivirana akupunkturna tačka podstiče telo da proizvodi endomorfijum – prirodni analgetik tela koji reguliše bol bez upotrebe lekova. Terapija akupunkturom traje oko pola sata, lekar na osnovu vašeg stanja, stila života i zdravstvenih tegoba određuje kombinaciju tačaka koje, ako je potrebno, bude uspavanu energiju na određenom mestu ili aktiviraju životnu energiju (či) tamo gde je blokirana. Izbor tačaka zavisi od toga da li su vaše migrene hormonske, ili je u pitanju problem sa vratnom kičmom, prekomernim stresom...
Ova metoda lečenja je izuzetno dobra, jer deluje veoma opuštajuće: mišići u spazmu se opuštaju, a um i emocije se dovode u ravnotežu. Kao neškodljiva metoda može se koristiti i u trudnoći.
Lečenje migrene se uglavnom odvija u dva talasa: prvi put se radi 10 akupunkturnih tretmana tokom 10 dana, zatim se pravi pauza od nedelju ili dve, a zatim se ponavlja još jedna serija tretmana (nedelju dana ili duže u zavisnosti od potrebe). Ovaj ritam se može menjati u zavisnosti od intenziteta i učestalosti glavobolja. Već posle prve serije tretmana pacijent će osetiti smanjenje intenziteta bola i učestalosti glavobolja.

Homeopatija: dr Nataša Ostojić

Kako izgleda dijagnostika i lečenje migrene homeopatijom?
Kada pacijent može da opiše sve detalje u vezi sa glavoboljom: intenzitet, karakter bola, vreme najintenzivnijeg bola, lokaciju, modalitete (tj. šta pojačava i šta olakšava glavobolju), kao i prateće simptome, homeopatski lek se nalazi lako. Teže je sa osobama koje kažu da glavobolja nema pravila.
Migrena se obično javlja kod žena i često se u pozadini krije potiskivanje emocija. Pošto homeopatija ima holistički pristup, bitna je celovita slika osobe. Važno je dobiti kompletno stanje pacijenta s mentalnog, fizičkog i emotivnog aspekta, kao i saznati njegov stil života, ishrane i izloženost stresnim situacijama. Svaki bol je vrsta „poziva u pomoć”. Postoji mnogo različitih oblika migrenoznih napada glavobolje, tako da ne postoji univerzalni homeopatski lek za migrenu.
Svaki pacijent mora celokupno da se sagleda. Pregled se sastoji iz uzimanja detaljne anamneze vezane za glavobolju, ali i za ostale tegobe koje pacijent ima. Homeopatijom je najbolje da se bave lekari koji mogu da sagledaju kompletnu medicinsku dokumentaciju i uz pomoć adekvatnih pitanja dođu do najboljeg rešenja ili određivanja pravog konstitucionog homeopatskog leka. Za vreme homeopatske terapije bolje je da se ne koriste lekovi protiv bolova. Homeopatski lekovi nisu toksični i nemaju nuspojave.
Poboljšanje zavisi od vrste migrene i od toga koliko je dugo osoba uopšte ima. Prvi kontrolni pregled zakazuje se za dve do četiri nedelje. Osobe koje pate od migrene, pored homeopatskog lečenja, svakako treba da imaju i umerenu fizičku aktivnost, regulisanu ishranu i, ako je moguće, da eliminišu sve što im izaziva stres. Dnevnik migrene i što detaljniji opis migrenskog napada je deo homeopatskog pregleda. Homeopatski lekovi za migrenu su brojni. 

Kvantna medicina: dr Nadica Mrđa

Šta je kvantna medicina i kako funkcioniše?
Kvantna medicina je holistička medicina koja za rešenje zdravstvenog problema koristi znanja iz više oblasti (kvantna fizika, kao i znanja „zapadne” i „istočne” medicine). Pomoću specijalnih aparata (ovaj put ćemo navesti Metatron Hunter i Metatron Clinical) možemo da registrujemo poremećaj energetskih tokova u organizmu i da ih vratimo u balans. Vraćajući frekvencije tela u normalu, mi naš organizam vraćamo ili „podešavamo” na frekvenciju zdravlja.
Kako kvantna medicina posmatra migrenu?
Migrena može biti poremećaj na mehaničkom, mentalnom, emotivnom ili hormonalnom nivou, može biti posledica intoksikacije ili intolerancije na određenu hranu. Sa emotivne strane, migrena iza sebe može da krije agresiju, bes, unutrašnji nemir, poznate i nepoznate strahove, tj. anksioznost, zabrinutost. Ovo su neka od mentalnih stanja koja mogu pojačati ili izazvati proces migrene.
Kako izgleda tretman ovog problema uz pomoć kvantne medicine?
Uz pomoć aparata radimo intenzivne terapije, pet ili šest u nizu na nekoliko dana. Za migrene je, pored dijagnostičkog i terapijskog rada na aparatima, bitno nekoliko stvari. Prvo se testira statika, tj. mehanički balans, a važni su i testovi intolerancije na hranu i alergene. Ukoliko osetljivost na hranu ili alergija postoji, počinjemo terapije detoksikacije i rad na hormonalnom balansu. Jedan od njih je i alergija na vlagu. Migrena je ponekad odgovor organizma na višak gljivica, na loš kiseli PH faktor u organizmu.
Ishrana, kao i oksigenacija, dosta utiče na učestalost i intenzitet bola, pa je dobro smanjiti cigarete, baviti se fizičkom aktivnošću. Hidratacija tela treba da bude na nivou 2 l tečnosti dnevno. Bela testa, pšenica, šećeri i mlečni proizvodi povećavaju koncentraciju gljivica u organizmu, pre svega kandide i kao odgovor na to imamo mnoga patološka stanja. Zapušen nos, alergije, nervoza, nadutost, želudačne tegobe, agresija, anksioznost, poremećaj ciklusa kod žena, dijareja, opstipacija, pojačana kiselost organizma, sekrecija iz nosa – sve ovo su simptomi kandida infekcije. Zato je potrebno pre terapije smanjiti unos ove hrane i zameniti je zdravijim opcijama.
Kada su emocije u pitanju, važna pomoć su i Bahove kapi. Kompleksno posmatranje problema i rad na više nivoa dovode do brzog rezultata i razrešenja problema migrene. Scio aparat zadužen je za biorezonantnu terapiju i umirenje emocija.

Napominjemo da je jako važno da se tretmanima ne pristupa bez konsultacija sa lekarom koji je upoznat sa stanjem pacijenta. 

Izvor: Sensa/Marija Zatezalo