Kada je u pitanju akupunktura u ginekologiji, dr Slavica Vasiljević, ginekološkinja i akupunkturološkinja (Ginekološka ordinacija Merida) kaže da veoma uspešno tretira bolne i neredovne menstruacije, PMS, ali i da akupunkturom pomaže i pri porođaju ili nakon porođaja:

Bolne menstruacije:Kod žena koje imaju bolne menstruacije, a uzrok nije organske prirode (tumor, endometrioza, suženje grlića materice), već disfunkcija (kad žena oseća tzv. bol prvog dana, grčeve zbog pojačanih kontrakcija materice itd.), akupunkturom mogu da se postignu dobri rezultati. Smatra se da je uzrok ove pojave prevelika količina hormona progesterona (zbog disbalansa hormona jajnika). Terapija se sprovodi 10 dana pre početka ciklusa, kao i pet dana pre početka sledeća 2 ciklusa. Kod većine žena bol nakon toga potpuno prestaje.

Predmenstrualni sindrom (PMS): Gotovo svaka žena ima određene smetnje pred menstrualni ciklus. Kod nekih su smetnje blaže, kod drugih do te mere izražene da ih ometaju da normalno rade i funkcionišu.
Simptomi su: psihičke promene, afektivna labilnost, emocionalna napetost, depresija, nesanica, a javljaju se organske promene, kao nabrekle grudi, nadutost u donjem delu trbuha, osećaj zamora, često izuzetno jake glavobolje (migrene). Uzrok tih promena je povišen nivo estrogena – bilo zbog smanjene produkcije progesterona ili zbog pojačanog stvaranja estrogena i njegove smanjene razgradnje u jetri. Akupunkturu u ovom slučaju treba primeniti između 15. i 25. dana ciklusa i to 10 terapija u trajanju 20-30 minuta, a tačke se biraju prema tome koji su simptomi najizraženiji (najmanje 3 uzastopna meseca).

Neredovne menstruacije: Ova metoda može da bude korisna i u regulisanju neredovnih menstrualnih ciklusa koji nisu uzrokovani organskim oboljenjem. Sa terapijom se započinje ako je izostanak duži od 40 dana (pre toga naravno isključiti mogućnost trudnoće).

Indukcija ovulacije: Akupunktura se koristi za indukciju ovulacije umesto hormonske terapije, između 5. i 15. dana ciklusa, uz ultrazvučno praćenje folikula (dobro je da na terapiju dolaze oba partnera).

Akupunktura u trudnoći:U prvom trimestru trudnoće, kada su izražene jutarnje mučnine, gubitak apetita, reumatski problemi, akupunktura takođe može da pomogne. Potrebno je da se jedanput ili čak 2 puta dnevno primenjuje i to samo na dve do četiri akupunkturne tačke.
Ubrzavanje porođaja: Kada je porođaj produžen, mogu da budu ugroženi i majka i plod. Uzrok tome su često slabe kontrakcije materice. I u ovom slučaju akupunktura može da pomogne tako što će da poboljša i ubrza kontrakcije, a istovremeno obezboli. Naravno, takav tretman može da sprovede samo lekar koji radi u porodilištu.
Posle porođaja: U periodu nakon porođaja, mnoge žene se suočavaju sa problemima koji im izgledaju nerešivi, posebno kada je reč o nedostatku mleka i o upali (mastitisu) dojki. Najčešći uzroci ovih pojava su emocionalne smetnje, strah i nepravilan način dojenja. Nekoliko terapija iglicama ili laserom prirodno saniraju postojeće tegobe.

Kada se akupunkture NE primenjuje

Naravno, i u primeni akupunkture postoje izuzeci, dr Vasiljević kaže da je još 1979. godine SZO (Svetska Zdravstvena Organizacija) odredila sledeće:

Kontraindikacije kod primene akupunkture:

 • stanja ekstremne slabosti
 • u akutnom alkoholizmu
 • u akutnim psihozama
 • u ekstremno uzbuđenim stanjima
 • kod pacijenata sa pace maker-om
 • neposredno posle radioaktivnog zračenja
 • posle velikih doza kortikosteroida, psihofarmaka i nataste (kolaps)

Izbegavati (relativne kontraindikacije):

 • za vreme menstruacije (osim pojedinih tačaka zbog bolova)
 • u trudnoći: izbegavati pojedine tačke
 • neposredno posle obroka i nakon fizičke aktivnosti
 • svaku tačku na mestu infekcije ili ožiljka
 • ne punktirati centar bradavice, kao ni centar pupka (mogu se grejati)

Izvor: Sensa