Klice su tek iznikli izdanci povrća, stari tek po nekoliko dana i visoki nekoliko centimetara. Po svojim brojnim dobrobitima za vitalnost se izdvajaju klice brokolija, graška, pasulja i cvekle. Njihove nutritivne vrednosti variraju ali su bogate vitaminima, mineralima i esencijalnim amino kiselinama. Klice su dobar izvor vitamina K, različitih vrsta vitamina B grupe, riboflavina, tiamina, folata kao i vitamina C i vitamina A. Pored toga u njima možete naći i obilje minerala: cink, magnezijum, kalcijum i bakar.

Preporuka je da se jedu sirove, jer kuvanjem gube svoje nutritivne vrednosti, međutim nisu za svačiji stomak. Važna napomena je da pre upotrebe moraju temeljno da se operu i očiste kako bi se izbegao rizik od kontaminacije salmonelom ili ešerijihom koli.
Kada ih kupujete proverite da li su bile propisno čuvane u frižideru i da li su ljigave – ovo ukazuje na moguće prisustvo bakterija.
Sada kada znate osnovne stvari o klicama saznajte i 6 razloga da ih uvedete u svoju ishranu.

1. Antioksidativno dejstvo

Sirove klice, posebno brokolija su bogate antioksidantima. Klice brokolija imaju neverovatnu količinu glukorafanina, jedinjenja koje je prekusor sulforafana – hemisjkog jedinjenja koje ima važna antikancerogena svojstva.

2. Pomažu kod akni, PMS-a i hormona

Sulforafan, koji se nalazi u klicama brokolija u sadejstvu sa indol-3-karbinolom, pomaže u balansiranju nivoa estrogena i pomaže jetri u detoksifikacijskom procesu koji telo oslobađa od viška hormona. Može umanjiti i simptome PMS-a, neredovnih menstruacija i hormonalnih akni.

3. Podržavaju bolju probavu

Klice su dobre i za creva, a istraživanja su pokazala da ih potapanje dodatno osnažuje, jer povećava količinu enzima i vlakana u klicama. Vlakna su izuzetno važan činilac dobre probavei u kombinaciji sa enzimima iz klica pomažu da se hrana efikasno razloži.

4. Odlične su protiv mamurluka

Ako ste prethodno veče popili čašu vina više, onda gricnite malo sirovih klica. Sulforafan pomaže telesnim procesima koji eleminišu alkoholne nusprodukte iz organizma i tako ublažava neprijatne simptome mamurluka.

5. Insulinska rezistencija

Za sve koji imaju tegobe sa insulinskom rezistencijom klice mogu biti koristan dodatak u dijeti. Istraživanje sprovedeno na 63 pacijenta sa dijabetesom tipa 2 koji su konzumirali klice brokolija i placebo, pokazalo je poboljšanje insulinske rezistencije koja je ključni faktor za dijabetes tipa 2 (Journal of Food Sciences and Nutrition, Effect of broccoli sprouts on insulin resistance in type 2 diabetic patients: a randomized double-blind clinical trial).

6. Osnažuju imunitet

Klice imaju i pozitivan efekat na imuni sistem o čemu govori klinička studija u kojoj je učestvovalo 29 pacijenata: polovina pacijenata je dobila vakcinu protiv gripa, a polovina je pila šejk od klica brokolija. Merenja su pokazala da je kod pacijeneta koji su pili šejk primećena snažnija funkcija imunoloških ćelija i povećana proizvodnju enzima zvanog granzim B koji pomaže u uklanjanju ćelija zaraženih virusom iz tela (Effect of Broccoli Sprouts and Live Attenuated Influenza Virus on Peripheral Blood Natural Killer Cells: A Randomized, Double-Blind Study).

Kako da koristite klice?

Klice su odličan dodatak obrocima jer daju teksturu i fin ukus svakom jelu. Ujutru ih možete izblendirati sa bananom i mangom, ili posuti preko omleta. 

Izvor. Sensa