Sremuš ili medveđi luk - samonikla biljka koja se po lekovitim svojstvima poredi sa belim lukom, sa kojim deli sličan intenzivan miris i ukus. Ova biljka se često koristi i kao prirodni lek za pročišćavanje krvi, a dobar je i za probleme sa lišajima, reumatizmom i gihtom. Svež se može dodati u salate, variva, možete ga fermentisati, ali i napraviti od njega pesto sos.

Recept za pesto od sremuš (za 4 osobe)

Sastojci:

  • 2 veze sremuša
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika pinjola
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 50-75 g parmezana
  • so

Priprema:

Operite i iseckajte sremuš. Pinjole propržite u tiganju bez masnoće. Sremuš, ulje, parmezan i pinjole zgnječite i miksajte štapnim mikserom, pa pospite biberom i solju. Poslužite pesto uz testeninu ili uz pečeni krompir.

Izvor: Sensa