Sremuš ili medveđi luk - samonikla biljka koja se po lekovitim svojstvima poredi sa belim lukom, sa kojim deli sličan intenzivan miris i ukus. Ova biljka se često koristi i kao prirodni lek za pročišćavanje krvi, a dobar je i za probleme sa lišajima, reumatizmom i gihtom. Svež se može dodati u salate, variva, možete ga fermentisati, ali i napraviti od njega pesto sos.
Recept za pesto od sremuš (za 4 osobe)
Sastojci:
- 2 veze sremuša
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašika pinjola
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 50-75 g parmezana
- so
Priprema:
Operite i iseckajte sremuš. Pinjole propržite u tiganju bez masnoće. Sremuš, ulje, parmezan i pinjole zgnječite i miksajte štapnim mikserom, pa pospite biberom i solju. Poslužite pesto uz testeninu ili uz pečeni krompir.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!