Vežbanje, odnosno fizička aktivnost, od suštinske je važnosti za zdravlje i blagostanje. Naučno je dokazano da vežbanje podstiče zdravlje, poboljšava raspoloženje i predstavlja važnu smernicu ka dugovečnosti i snažnom organizmu. U detaljnom radu objavljenom u "Harvard Health - u", istraživači su proučavali različite tipove vežbi i istakli koje aktivnosti su najbolje za naše zdravlje. Ako ste neko ko ne voli da vežba, dobra stvar je što ih je zaista jednostavno primeniti u svoju rutinu da biste iskoristili prednosti.

1. Aerobne vežbe - Kako navode stručnjaci, ove vežbe su važne jer povećavaju vašu izdržljivost i opuštaju zidove vaših krvnih sudova. Pored toga, snižavaju krvni pritisak, sagorevaju telesnu masnoću, snižavaju šećer u krvi i čak uravnotežuju holesterol. Prema istraživanjima, najpšovoljnije je da praktikujete ove vežbe 150 minuta nedeljno. Aerobne vežbe podrazumevaju trčanje, hodanje, plivanje, a čak i ples.

2. Trening snage - Trening snage je neverovatan ne samo za vaše zdravlje, već i za vaš metabolizam. Što više mišića imate, više kalorija vaše telo sagoreva i koristi za energiju. Pored toga, Harvard navodi da je odličan za zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjenje upala. To su, na primer, čučnjevi, iskoraci, trbušnjaci i zgibovi.

3. Istezanje - Istezanje je toliko korisno za našu fleksibilnost, koja se gubi kako starimo. Održavanje rutine istezanja je od velike pomoći jer održava našu fleksibilnost i pomaže u smanjenju upale bolnih i zategnutih mišića. Primeri uključuju jednostruke rotacije kolena, pilates vežbe, vežbe za leđa itd.

4. Vežbe za ravnotežu - Kako starimo, gubimo ravnotežu, pa fizioterapeutkinja koja radi na Harvardu, objašnjava da vežbe balansiranja mogu pomoći da povratimo našu ravnotežu i stabilnost.

Izaberite kombinaciju ovih aktivnosti koje vam najviše odgovaraju i osnažite svoje telo, vratite kondiciju i budite aktivni.

Izvor: Sensa