Čuvarkuća je biljka koja krasi mnoge terase, dvorišta i domove, ali se često koristi i kao narodni lek. Ona je izuzetno izdržljiva biljka koja može da preživi pod ekstremnim uslovima, pa ne čudi što je često možemo videti u saksijama prekrivenu snegom, a na proleće je ponovo bujna i zelena.

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masna ulja, smolu, mravlju i jabukovu kiselinu. U narodnoj medicini se smatra da ima antiupalna, antioksidansna, umirujuća i diuretička svojstva. Koristi se kao sok, obloga za kožu, od nje se kuva čaj, ali je najpoznatiji prirodni lek kombinacija čuvarkuće i meda.

Čuvarkuća i med koriste se u prirodnoj medicini za jačanje imuniteta, za varenje, pomoć kod bronhitisa, za disajne organe, ali i za želudac kao pomoćno sredstvo kod čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Priprema čuvarkuće sa medom je vrlo jednostavna,a savetuje se da smesu držite u frižideru i koristite tako što ćete svakog jutra na prazan stomak uzeti po kašičicu. Nakon uzimanja leka, pokušajte da ništa ne poijete i ne jedete 30 minuta kako bi lek delovao.

Evo kako da napravite čuvarkuću sa medom po receptu travara Momčila Antonijevića:

  • 21 sveže ubran list čuvarkuće
  • 150g prirodnog meda

Priprema:

Listove čuvarkuće operite i očistite, pa stavite u secko ili blender. Ukoliko nemate ovaj uređaj možete i sitno iseckati nožem. Kada usitnite čuvarkuću, pomešajte dobijenu smešu sa medom, pa vratite u teglu.

Izvor: Sensa