Dok nam vežbanje može pomoći da živimo duže, san lošeg kvaliteta može da ima štetan učinak na naše mentalno i fizičko stanje. Zašto je dubok san toliko važan? Dok svaka faza spavanja igra ulogu u celokupnom zdravlju i blagostanju, duboki san je najvažniji jer je odgovoran za jačanje imunološkog sistema i otpuštanje hormona rasta. Sve u svemu, dok spava, telo samo sebe leči, kaže dr Nilong Vijas za sajt well+good.com.

Dakle, ako se osećate loše i bez energije, dubok san će pomoći; možda ste imali super dug dan koji je započeo ubojitim treningom i osećali ste se potpuno iscrpljeno - dubok san će pomoći; možda prolazite kroz raskid ili neki drugi stresni životni događaj - dubok san će vam i tu biti od pomoći. San nema samo trenutni učinak na dobrobit osobe - on je kumulativan, što znači da može ponuditi dobrobiti koje traju celog života.

Faze spavanja

Dok puni ciklus spavanja traje otprilike 90 minuta i sastoji se od četiri faze sna (N1, N2, duboki san i REM faza spavanja), količina vremena koju provedete u svakoj fazi menja se tokom noći. Prema organizaciji Sleep Foundation, obično najdublje spavate tokom prve polovine noći. Zatim, u kasnijim ciklusima spavanja, provodite najviše vremena u REM fazi spavanja. Koliko sna vam je potrebno zavisi od vaše dobi, pola, zdravstvenog stanja, nivoa kondicije i okruženja, kaže dr Majkl Breus. "Kao opštu smernicu, preporučujemo sedam do devet sati kvalitetnog sna, ali to može uvelio da varira", dodaje.

Ako ste stariji od 65 godina, dr Abhinav Sing kaže da će obično biti dovoljno sedam do osam sati. Bez obzira na vašu dob, ako to rastavljamo po fazama, dr Singh kaže da bi 20 do 25% vašeg ukupnog sna trebalo da bude duboki san.

Što se događa ako ne spavate dovoljno duboko?

Uzimajući u obzir vitalnu ulogu koju ima u našem ukupnom blagostanju, dr Breus otkriva da je nedovoljno dubok san ono što se službeno smatra nedostatkom sna. "Nedostatak sna utiče na svaki organizam i svako bolesno stanje - doslovno sve što radite, bolje ćete uspeti uz dobar san", kaže on.

Konkretnije, dr Breus ističe da nedostatak dubokog sna može da dovede do značajnog fizičkog i kognitivnog pada, uključujući niži testosteron, probleme sa pamćenjem, riskantnije odluke, probleme sa fokusiranjem i još mnogo toga. Tu je i emocionalni učinak nedostatka sna - kada ga ne dobijete dovoljno, postaćete teskobniji i depresivniji. Zajedno, sve ove nuspojave čine jednu stvar vrlo jasnom: duboki san treba da bude vaš prioritet svake noći.

Šta se događa ako se probudite tokom dubokog sna?

Prema dr Breusu, najteže je probuditi se iz faze dubokog sna. Ako se neko probudi tokom ove faze, kaže da nije neuobičajeno da se oseća posebno omamljeno. “Ovo iskustvo je poznato kao inercija sna”, otkriva na svojoj veb stranici. Upoređuje ga sa Zakonom inercije Isaka Njutna i ističe da je sasvim normalno da poželimo da još uvek spavamo. Ovo je znak da ste u fazi dubokog sna i da vam je potreban da biste se osećali odmorno. Međutim, ako se neprestano budite svakog jutra sa željom da možete još malo da spavate, možda je vreme da ponovno procenite svoju rutinu spavanja jer određene navike mogu znatno da olakšaju uspavljivanje i spavanje.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: