Boravak na morumnogim ljudima prija, opušta, čioini da se osećaju preporođeno, a evo koje sve prednosti po zdravlje ima moćna morska voda! Doktorka Marija Rogelej iz Ukrajine govorila je koje su sve blagodeti slane morske vode.

Sastav morske vode - Morska voda je veoma bogata elementima u tragovima, njen sastav uključuje:

  • kalcijum
  • magnezijum
  • brom
  • hlor
  • jod

Fizička i hemijska svojstva morske vode - Pre svega, u sastavu morske vode ima puno joda, što je neophodno za bilo koji organizam. Ovaj element je koristan za štitnu žlezdu, kako za prevencija oboljenja, tako i za održavanje njenog normalnog rada. Kalcijum je odgovoran za snagu zuba i kostiju, normalno funkcionisanje imunog sistema.

"Magnezijum otklanja nadutost celog tela, opušta mišiće, ublažava nervozu i razdražljivost, sprečava razvoj alergija, a sumpor eliminiše uzročnike gljivičnih oboljenja i blagotvorno deluje na kožu u celini", objašnjava Marija prednosti more za ljude.

Tretman morskom vodom - Grgljanje morskom vodom može pomoći kod upale grla. Lekari preporučuju redovno ispiranje grla slanom vodom, jer na taj način možete ublažiti bol, ublažiti upale, a takođe i zasititi telo korisnim supstancama.

Ispiranje se preporučuje nakon obroka, posebno svaka dva sata. Vredi napomenuti da je samolečenje opasno, stoga, u slučaju bilo koje bolesti, treba da se obratite lekaru.

Prednosti mora i imunološkog sistema - Marija kaže da se nakon kupanja u moru broj eritrocita povećava za najmanje 5 odsto , a povećava se i broj leukocita. Plivanje u slanoj morskoj vodi veoma je blagotvorno za zdravlje osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, anemijom i povišenim šećerom u krvi. Pošto je more bogato mineralnim solima (natrijum i jod), pozitivan uticaj morske vode na zarastanje rana je nesporan.

Morska voda deluje na kožu kao antiseptik, pa rane brže zarastaju. Da li ste primetili da kada postoje minimalne posekotine po telu, malo peckaju kada uđete u vodu, ali brže zarastaju ako redovno plivate u moru nekoliko dana?

Prednosti morske vode za pluća - Morski vazduh značajno poboljšava funkciju pluća i posebno je efikasan kod napada astme i alergijskog rinitisa. Iz tog razloga lekari često preporučuju osobama sa hroničnom astmom da idu na more ili posećuju rudnike soli u medicinske svrhe, napomenuo je doktor.

Prema rečima Marije Rogalj, velika količina mineralnih soli ima antimikrobni efekat, zbog čega se otklanja zapaljen proces u bronhima. Pored toga, morski vazduh ima blagotvorno dejstvo na bronhije, tako da su prednosti mora velike samo u paketu - more + vazduh.

Prednosti morske vode za kosu i kožu - Morska voda može pomoći u bržem gubitku težine. U procesu kupanja telo je u direktnom kontaktu sa vodom - efekat talasa je sličan anticelulit masaži, tako da se aktiviraju svi mišići, kao i tokom treninga. Ali vredi zapamtiti da rezultat neće biti brz, ovde je važna regularnost.

Morska voda dobro čisti ćelije kože, vlaži ih, daje joj elastičnost, ubrzava proces regeneracije tkiva i ujednačava kožu. Prednosti morske vode su i za kosu. Izgledaju mnogo zdravije. Ali veoma je važno zapamtiti da se morska voda mora oprati, jer u višku može izazvati alergijsku reakciju.

Prednosti mora za psihičko stanje - More ima još jedan pozitivan efekat na ljudsko telo - u stanju je da vrati smirenost i mentalnu ravnotežu. Čak i sama šetnja obalom uveče ili samo čitanje knjige uz more mogu vam podići raspoloženje i učiniti čoveka mnogo srećnijim.

(Sensa)