Kada živimo iz glave, gradimo zidove oko sebe i u sebi. Udaljavamo se od naše duše, fizičke inteligencije, unutrašnje mudrosti i intuicije i živimo 'daleko od sebe', od onoga što zaista jesmo. Zamislite to kao postavljanje staklenih zidova oko sebe kako biste se zaštitili od životnih iskustava. Smrzavate se u vremenu u kojem ste nesvesno doneli tu odluku. Život prolazi, stojiš a da to i ne primetiš. Mislite da živite jer vam vreme tako kaže, ali zapravo puštate da život prođe pored vas.

Telo je neverovatan izvor informacija i suptilnih signala koje nam šalje - ako želimo da ga čujemo. Ono nam govori, razgovara sa nama jezikom simptoma i senzacija. Često pokušavamo da rešimo ove simptome na način na koji smo poučeni. I to je normalno i jedan od pristupa koji se ne sme zanemariti ili zanemariti. Apsolutno se zalažem za komplementaran pristup teškoći ili bolesti sa kojom se suočavamo.

Govor tela je individualan

Šta ako taj simptom ne nestane, ne nestane, šta god pokušali, pili, mazali? 

Telo skladišti uspomene koje su odgovorne za određene oblasti mozga, različite od onih koje čuvaju kognitivnu memoriju. Kada to znamo, telom možemo da se oslobodimo trauma koje smo u njemu zapisali, koje vladaju nama, sa kojima ne možemo da živimo. Naše telo mnogo toga pamti i može da se oseća zgrčeno jer se smrzavamo i zadržavamo mnogo toga u sebi. To mogu biti emocije ili iskustva koja nismo proživeli, obrađena do kraja. Danas imamo tehnike, alate i znanja uz pomoć kojih sve ovo možemo osloboditi i ponovo se povezati sa svojim telom.

Poruka mog viška kilograma?

Moji BONUS VIDEO:

su bili moj štit. Dali su mi snagu da me muškarci (čitaj moj tata) vide kao sebi ravnog, da mogu i znam koliko i oni, da mogu da igram na njihov način i po njihovim pravilima. Moje telo je postajalo sve veće. Odvojila sam se od dela sebe. Bilo mi je važno da me prihvati, prvo tata, jer je on bio taj čija mi je potvrda najpotrebnija. Danas pouzdano znam, kada se ugojim, da sam ignorisala neki deo sebe i neke svoje potrebe. Onda malo usporim, odvojim vreme da razgovaram sa sobom i posmatram sebe.

Kako prepoznati znakove koji mogu ukazivati na to da niste u kontaktu sa svojim telom.

 • Nedostatak svesti o senzacijama. Ako primetite da često ne osećate senzacije u svom telu, kao što su dodir, toplota, hladnoća, bol ili nelagodnost, možda ste manje svesni svojih telesnih iskustava.
 • Ignorisanje telesnih potreba. Ako zanemarite osnovne telesne potrebe kao što su glad, žeđ ili umor, to može ukazivati na to da niste u kontaktu sa svojim telom i da ne obraćate dovoljno pažnje na njegove signale.
 • Neredovna ili nevoljna fizička aktivnost. Ako vam nedostaje interesovanje za fizičke aktivnosti, vežbe ili kretanje, to može ukazivati na nedostatak veze sa sopstvenim telom.
 • Nedostatak svesti o disanju. Disanje je jedna od ključnih funkcija tela i često se uzima zdravo za gotovo. Ako niste svesni svog disanja i ne obraćate pažnju na to kako je u stresnim i opuštenim situacijama, to može ukazivati na gubitak kontakta sa telom.
 • Preterana preokupacija uma. Ako ste često zaokupljeni mislima i brigama, možda ste manje prisutni u sopstvenom telu i ne primećujete njegove signale.
 • Osećaj odvojenosti od tela. Ako osećate da je vaše telo odvojeno od vas ili se osećate odvojeno od njega, to može ukazivati na gubitak kontakta sa vašim telom.

Šta da radim?

 • Vežbajte tehnike meditacije ili svesnosti da biste skrenuli pažnju na sadašnji trenutak i svoje telo.
 • Redovno vežbajte da biste se povezali sa svojim telom kroz fizičku aktivnost.
 • Slušajte svoje telo i njegove potrebe i odgovorite na njih.
 • Pokušajte da smanjite stres i brige kako biste bili prisutniji u sopstvenom telu.
 • Razgovarajte sa terapeutom ili profesionalcem ako smatrate da je disocijacija dublji problem sa kojim se bavite.
 • Razvijte svest o svom telu i njegovim potrebama za održavanje zdrave ravnoteže uma i tela.

Telo je uvek u sadašnjem trenutku, dok naš um luta iz prošlosti u budućnost, analizira, sanja... Zauzeto je i to ostavlja tragove na našem telu. Naše telo je složeno, lepo i još uvek nije u potpunosti istraženo. To je vozilo koje imamo u ovom životu. Upoznajte ga, povežite se sa njim, osetite svoju pripadnost u njemu, postanite to i put života, koliko god krivudav, opasan i zahtevan, biće vam lakši. Budite svesni sadašnjeg trenutka, prisutni u zaokretu kroz koji trenutno prolazite.

Izvor: Sensa.hr/Dubravka Fazlić

BONUS VIDEO:

Povrće s najmanje kalorija TikTok/alexsolominfitness