Lekovito ajurvedsko bilje i ulja samo su deo priče o tome kako izbaciti vodu iz organizma. Ajurveda je nauka o životu, zalaže se za usklađen i usklađen način života u svim oblastima. Za potpuni rezultat, sve ovo malo drago kamenje – zdrava ishrana, lekovito bilje, vežbanje, meditacija, zdrave misli, samomasaža, briga o sebi iznutra i spolja – treba spojiti u celinu.

Ajurveda naglašava važnost celokupnog načina života. Za naše zdravlje i zadovoljstvo životom bitno je sa kim živimo, kako živimo, kako razgovaramo, kako i koliko se krećemo... Ovo važi i za ovu temu – važno je da se vežbamo, tuširamo se hladnom vodom. , posebno leti, kupanje...

 Pijte puno vode, ali nikako iz frižidera!

Leto je vreme kada najviše primećujemo zadržavanje vode u organizmu, ali i kada najlakše rešavamo ovaj problem. Pre nego što pomenem ajurvedske diuretike i mnoge druge jednostavne i veoma efikasne savete i metode za izbacivanje vode iz organizma, reći ću vam jedan, možda i najvažniji, leti pijte puno obične vode – ali ne iz frižidera! Prema Ajurvedi, ledena pića su veoma štetna po zdravlje ljudskog tela, iz više razloga. Jedna od njih je da njihova hladnoća usporava metabolizam, vezuje masti, usporava protok tečnosti u telu, a tu spada i zadržavanje vode i slab protok limfe.

Ajurveda isključuje sve što je brzopleto

Kako se rashladiti leti, mnogi će se pitati. Ajurveda savetuje rashlađivanje uz napitke na sobnoj temperaturi, ali uz svestan odabir onih koji energetski rashlađuju. To su, pre svega, rashlađeni čajevi od nane, hibiskusa, latica crvene ruže, svežeg matičnjaka... Možemo ih pripremiti unapred, tako što skuvamo nekoliko litara čaja i pijemo ga nekoliko dana. Čajevi ne deluju trenutno, ne hlade se tako brzo, ali ajurveda je u svojoj srži način života koji isključuje sve na brzinu. Kada nekoliko dana pijemo čaj od nane, hibiskusa ili latica crvene ruže, naše telo će i leti ostati energetski ohlađeno i neće tražiti nezdrava brza rešenja.

Dve drevne tajne

Otkriću vam i jednu drevnu tajnu. Listove mente nikada ne prelivajte vrućom vodom. Najbolji i najzdraviji čaj ćete napraviti ako mentu prelijete umereno toplom vodom i ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim procedite. Kada biste ga prelili vrelom vodom i ako ga ne procedite za 3-5 minuta, u vodu bi počeo da se oslobađa tanin – sastojak koji oštećuje zidove želuca i čini čaj gorkim.

I još jedna drevna tajna: čaj od matičnjaka je najukusniji i najzdraviji ako se pravi od sveže ubranih listova biljke. Prelijte ih vrelom vodom i obavezno pokrijte pola sata ili duže. Na taj način se mirisna esencijalna ulja, koja sadrže svo zdravlje matičnjaka, polako oslobađaju, a ako se čaj otvori, ulja će ispariti.

Čaj od koprive, odličan diuretik

Ne zaboravite na čaj od koprive , koji je odličan diuretik i samim tim odličan za protok vode kroz organizam i njeno izbacivanje iz organizma. Osim toga, čaj od koprive je pun fitonutrijenata. Da biste dobili nutritivni maksimum od koprive, osušenu koprivu prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 24 sata i tek onda popijte čaj. To je, naime, dovoljno vremena da kopriva pusti sav svoj nutritivni sjaj i bogatstvo u čaj. Nikada ne pravite čaj od svežih listova koprive jer sadrže mravlju kiselinu koja je opasna za stomak i bubrege. Tokom dana dobro će doći i pijuckanje obične vode u koju su prethodno dodati seckani komadići limuna ili krastavca.

Moći trifale, kraljice ajurvedskih preparata

Ipak, da leti ne bi sve bilo samo o čajevima, posebnu pažnju želim da posvetim trifali – kraljici ajurvedskih preparata. Trifala je najpopularnije ajurvedsko piće na svetu. To je mešavina tri indijska voćka: amalaki, bibitaki i haritaki. Trifala ima moć da utiče na svaku ćeliju u ljudskom telu.

U drevnim Vedama je davno pisalo da ćemo se izlečiti od svih bolesti ako godinu dana pijemo trifalu, a njenu moć su svedočili mnogi moji klijenti. Ovde pominjem trifalu jer je i izuzetno jak diuretik, pa samim tim podstiče eliminaciju vode iz organizma. Osim toga, reguliše metabolizam, dovodi u ravnotežu probavne vatre i celokupno varenje i snažno čisti organizam od toksina. Preporučuje se da se pije ujutru na prazan stomak i uveče posle poslednjeg obroka.

Gokshura i gotu kola - bolji protok

Iz bogate ajurvedske riznice lekovitog biljaizdvojila bih gokšuru, tonik za bubrege i bešiku. Prilikom eliminisanja vode iz organizma važno je drenirati bubrege i uravnotežiti rad bubrega i bešike. To je upravo ono što gokshura radi.

Tu je i neizostavni gotu kola. Uz brojne dobrobiti za telo, snažno podstiče eliminaciju vode iz tela. Dobro ga je uzimati oralno kao napitak, odnosno prah ili kapsule sa vodom, i istovremeno nanositi njegovo ulje na telo. Gotu kola ulje je odlično za smanjenje celulita. Ako želite sami da napravite odličnu emulziju za uklanjanje celulita, neka vam bude osnova ulje gotu kole i dodajte mu pažljivo odabrana čista eterična ulja.

Za ublažavanje celulita preporučujem da se baznom ulju gotu kola dodaju eterična ulja atlasa i himalajskog kedra i bora jer su odlični diuretici i limfotonici. Delovanje za bolji protok arterijske i venske cirkulacije pojačaće eterična ulja ruzmarina hemotip cineol i niauli hemotip cineol i čempres. Emulziji za smanjenje celulita svakako treba dodati i antiinflamatorna eterična ulja, kao što su limun eukaliptus i limunska trava.

Preporuke za ishranu

U ishrani bi trebalo češće posezati za namirnicama bogatim kalijumom kojeg ima u banani, suvom voću, lubenici, dinji, krompiru, kinoi, avokadu... Biće korisno ako ishranu obogatimo celerom, peršunom, komoračem, patlidžanom, salatama, jagodama, jogurtom, kajsijama. Lubenice i krastavci, bogati vodom, podstiču cirkulaciju vode u organizmu i olakšavaju njeno izbacivanje.

Naše telo je uglavnom sastavljeno od vode i voda je u njemu dobrodošla, ali ne smemo dozvoliti da ona postane ustajala. Voda treba da cirkuliše kroz telo i da ima slobodan tok, baš kao i energija. Od semena preporučujem anis, korijander, kim, komorač i lan. Možemo ih dodati i u vodu, ostaviti da odstoje preko noći i sutradan pijuckati vodu.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO:

Rešite se upornog celulita uz pomoć vežbi tiktok/emiwong_