Velika je verovatnoća da ako imate malenu baštu u njoj raste i bokvica. Ova cvetna biljka je izuzetno rasprostranjenja, a već stotinama godina ljudi prepoznaju njenu vrednost i vekovima su je koristili kao važnu pomoć u lečenju posebno kod zarastanja rada i digestivnih tegoba.

Bokvica obično cveta od aprila do novembra i ima karakteristike invazivnog korova. Možete je prilično lako prepoznati zahvaljujući zelenim cvetovima i listovima ovalnog oblika. Listovi bokvice su jestivi i mogu se koristiti kao i listovi maslačka – u salatama ili za garnirung.
Listovi bokvice sadrže magnezijum, gvožđe, kalcijum, vitamine A i C.

Umirujući efekti

Ženska bokvica (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata) imaju gotovo isto delovanje. Koristili su ih drevni lekari u antičkoj Grčkoj i Kini, a u srednjovekovnim knjigama o lekovitom bilju ova veoma cenjena biljka se preporučivala za čak 24 različite bolesti. U narodnoj medicini postoji verovanje da je ženska bokvica efikasnija u lečenju kožnih bolesti, dok je muška bolji izbor za bolesti disajnih organa.
Obe vrste bokvice su se koristile u narodnoj medicini kao losioni i napitci za lečenje kožnih problema, na primer, svraba i ispucale kože, posekotina ili drugih površinskih povreda, ujeda insekata ili upale očiju. Kada se koristi oralno, bokvica deluje kao blagi ekspektorans, a sluz koju sadrži ublažava upalu sluzokože, što je čini odličnim pomoćnim sredstvom za olakšavanje kašlja.
Listovi bokvice sadrže umirujuća jedinjenja poput tanina, glikozida i flavonoida.

Zarastanje rana

Najpoznatiji efekat bokvice je njena sposobnost da podstakne zarastanje rana. U knjizi Narodni lekar, ovo je upravo navedeno i kao prva namena bokvice ‒ da smiri i zaleči povređenu i bolesnu kožu. Njeni aktivni sastojci imaju antiupalno i antibakterijsko dejstvo, što znači da bokvica može biti sjajan prirodni način za dezinfekciju rana i povreda, smirivanje upala i regeneraciju kože.

Bolje varenje?

Neka jedinjenja u listovima i semenkama mogu da ublaže neke vrste probavnih tegoba. To je zato što semenke sadrže jedinjenje psilijum, koje je rastvorljivo vlakno koje se često koristi u prirodnim ili biljnim laksativima, jer može da apsorbuje vodu dok se kreće kroz digestivni trakt.

Može li se preterati sa bokvicom?

Većina zdravih odraslih osoba može da koristi bokvicu u sirovom ili kuvanom obliku. Ali kao i kod mnogih drugih prirodnih preparata može doći do probavnih tegoba: mučnine, povraćanja, dijareje, reakcija na koži, nadimanja...
Može doći i do alergijske reakcije.
Zbog ove mogućnosti, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre konzumiranja ili upotrebe bokvice u sirovom obliku.

(Sensa)

BONUS VIDEO: