Da li postoji optimalno vreme za početak procesa mršavljenja? Ključni faktor u gubitku težine je hrana, gde doručak igra važnu ulogu. Doručak se smatra najvažnijim obrokom tokom dana, jer nam daje energiju i reguliše metabolizam. Da li ste se ikada zapitali kada je najbolje vreme za doručak?

Japanski nutricionisti su se posvetili istraživanju najboljeg vremena za doručak, koji bi trebalo da podstakne gubitak viška kilograma. U studiji koja je uključivala više od stotinu ljudi različitih uzrasta, učesnici su učestvovali u 12-nedeljnom programu mršavljenja. Svi su smanjili unos kalorija za 100 jedinica i povećali fizičku aktivnost, hodajući dodatnih 1.000 koraka dnevno.
Međutim, to je takođe bilo ključno prilagođavanje vremena doručka.

Prva grupa učesnika doručkovala je od 6.20 do 7.10, druga od 8.10 do 9.15. Iznenađujuće, rezultati su pokazali da je prva grupa koja je doručkovala rano ujutro postigla bolje rezultate u sagorevanju masti. U proseku su izgubili 3,8 odsto telesne težine. Dok je druga grupa koja je doručkovala kasnije izgubila samo 2,2 odsto težine.

Prema naučnicima, objašnjenje za to je da ljudi koji doručkuju rano u prvoj polovini dana postaju aktivniji i sagorevaju više kalorija. Osim toga, hrana koja se pojede rano ujutro bolje se apsorbuje, što pomaže efikasnijem sagorevanju masti.

Na osnovu ovih nalaza, japanski nutricionisti su preporučili pojedincima da prilagode vreme doručka i pojedu ga rano ujutru. Ova jednostavna promena u navikama u ishrani može da proizvede primetne rezultate u gubitku težine i da vam pomogne da postignete figuru koju želite.

Pored prilagođavanja vremena doručka, treba se pridržavati i drugih smernica u ishrani, kao što je uravnotežen unos proteina, ugljenih hidrata i masti. Takođe je važno održavati umerenu fizičku aktivnost i posvetiti se holističkom pristupu i zdravom načinu života, piše citymagazin.si.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Užina do 100 kalorija TikTok/chefsanantonio