Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija, kao i mnogih važnih enzima. Potpomaže rast i jača otpornost organizma prema infekcijama.
Naše telo u proseku sadrži oko 3 g gvožđa (žene oko 2,8 g, a muškarci 3,8 g), čiji je veći deo takozvano funkcionalno gvožđe, dok su ostalo zalihe. Dnevne potrebe za ovim mineralom zavise od uzrasta, pola i stanja organizma. Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10 mg, dok je za žene dvostruko veći, od 18 do 22 mg.

Nedostatak gvožđa u organizmu može biti pristutan tokom cele godine, stoga ćemo podeliti sa vama par saveta kako popraviti krvnu sliku. Saznajte koje namirnice trebate uvesti u jelovnik prema pisanju portala krstarica.com.

Šta utiče na apsorpciju gvožđa?
Najpre da kažemo šta to povećava rizike od nastanka anemije:

  • Jednolična ishrana;
  • Preterana upotreba alkohola;
  • Preveliki unos kafe i kofeinskih napitaka;
  • Nepravilno sprovođenje posta;
  • Drastične stroge dijete;
  • Nedovoljan unos svežeg voća i povrća.

Čime popraviti krvnu sliku?
Za poboljšanje krvne slike dobar je spanać jer je bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje upijanje gvožđa. Sa druge strane, upotreba namirnica sa dosta vitamina C koji podstiče apsorpciju gvožđa.
Preporuka uz obrok popijte čašu ceđenog pomoradžinog soka. Ishranu možete i dopuniti vitaminom C kroz suplemente (do 2 g dnevno). Izbegavajte kombinovanje namirnica bogatih gvožđem sa mlekom i mlečnim proizvodima.
Takođe, preporučljivo je provoditi što više vremena na svežem vazduhu i pešačiti najmanje 60 minuta dnevno. 

Kako uticati na krvnu sliku hranom?
Poboljšanje krvne slike ishranom treba da bude prioritet. Gvožđe se u organizam najbolje usvaja putem hrane. Zbog većih potreba, žene iz hrane apsorbuju veći procenat ovog minerala nego muškarci, a isto važi i za decu u odnosu na odrasle, trudnice. Na anemiju se može utucati pravilnom i odgovarajućom ishranom.

Možemo uvesti iznutrice, sušeno voće, žumanca, ribu (posebno tunjevinu), školjke. Obavezno se uvode mahunarke, rotkvice i svakako meso – pre svega piletina i ćuretina. Malokrvnim osobama se preporučuje konzumiranje veće količine belog i crnog luka tokom dana.

Namirnice koje mogu da utiču na poboljšanje krvne slike:

  • sir,
  • žumance,
  • morski plodovi,
  • džigerica,
  • integralne žitarice
  • povrće zelene boje,
  • kajsije,
  • trešnje,
  • sušeno voće.

Sve navedene namirnice pomažu bolju apsorpciju gvožda.

NAPOMENA: Integralne žitarice veoma su dobar izvor gvožđa, ali ne treba ih jesti sa ostalim namirnicama koje su bogate ovim mineralom.

Nedostatak gvožđa dovodi do umora, slabosti, bledila, glavobolje, razdražljivost, iscrpljenosti pa i do lupanja srca. Dolazi do nedostatka koncentracije, smanjene otpornosti i sklonosti ka infekcijama. Zdravom ishranom i lekovima iz prirode možete poboljšati krvnu sliku.

(Sensa)

BONUS VIDEO: