Kada se izgovori reč „menopauza“, prve misli su obično: kraj mladosti, pad hormona, valunzi, starost, gojenje... Međutim, menopauza je mnogo više - to je putovanje u dubine samog sebe, otkrivanje novih dimenzija života i prelazak u novu eru moći.
Menopauza: mnogo više od obične biološke tranzicije
Menopauza nije samo biološki proces – to je putovanje u drugo proleće života. To je vreme kada žena ponovo otkriva sebe, svoje telo i svoju snagu.

Nova teritorija - menopauza
Kao i svako putovanje u nepoznato, menopauza nosi svoje izazove. Ne možemo znati šta nas čeka s druge strane tih vrata dok ne prođemo kroz njih. Međutim, uz energetsku medicinu i razumevanje sopstvene energije, možemo se pripremiti za ovo putovanje i suočiti se sa izazovima sa većim samopouzdanjem.

Nova perspektiva
Menopauza nas vodi kroz duboku transformaciju gde se moramo fokusirati na energetske promene koje se dešavaju u nama. Potrebni su nam novi alati koji će nam pomoći da razumemo i regulišemo svoju energiju, što će nam pomoći da lakše i zdravije prođemo kroz menopauzu.

Menopauza kao prilika za novu snagu i nezavisnost
Usred svih fizičkih i emocionalnih promena koje donosi menopauza, rađa se i nova snaga. To je moć koja dolazi iz dubine zemlje koja prožima naše ćelije i vodi nas u novu fazu života. Ovo je period kada počinjemo da se ponovo povezujemo sa sobom, kada se ponovo zaljubljujemo u sebe i otkrivamo novo samopouzdanje i slobodu.
Menopauza nije kraj, već početak. To je prilika za žene da prepoznaju i prihvate svoju novu moć i nezavisnost. Kada počnemo da shvatamo i prihvatamo menopauzu kao prirodnu tranziciju u drugo proleće naših života, možemo zaista početi da cenimo i volimo sebe u svoj svojoj punoći.

Dnevna rutina za blagostanje
Dnevna rutina je efikasna 5-minutna energetska vežba usmerena na aktiviranje i stimulisanje energetskih polja tela. Ova rutina uključuje niz tehnika koje ne oduzimaju mnogo vremena, ali nude mnoge prednosti za vaše zdravlje i dobrobit.

Unakrsno hodanje je energična tehnika osmišljena da ojača vezu između desne i leve hemisfere mozga. Ova tehnika ne samo da poboljšava fizičku koordinaciju, već pomaže i kod jasnijeg razmišljanja i vitalnosti.

Aktivacija meridijana: Pre početka vežbe, tapkajte akupresurnu tačku K-27. Ovo osigurava da energija pravilno teče kroz meridijane. Tačke K-27 su akupresurne tačke koje se nalaze u blizini ključne kosti. Imaju snažan uticaj na sve meridijane u telu.
Aktivacija i masaža ovih tačaka:
1. Pomaže u održavanju visoke energije i koncentracije.
2. Pomaže u rešavanju problema sa umorom i koncentracijom.

Da biste pronašli tačku K-27, stavite kažiprst na ključnu kost i pomerite ruku prema unutrašnjim uglovima ključne kosti. Pomerite ruke dole oko 5 cm gde ćete naći meku udubinu. Masirajte ove tačke čvrstim pokretima dok duboko dišete.

Osnovni pokret: Dok stojite, podignite desnu ruku i levu nogu istovremeno. Zatim spustite i podignite levu ruku i desnu nogu.
Alternativni metod: Za one sa ograničenjima u pokretljivosti, postoji alternativa koja uključuje dodirivanje suprotne ruke i kolena dok sede.
Naglašen korak: naglasite podizanje nogu i ljuljanje ruku po sredini tela.
Disanje: tokom vežbe duboko dišite kroz nos i izdišite na usta najmanje jedan minut.

Unakrsno hodanje je odlična vežba koju možete lako da uključite u svoju dnevnu rutinu da biste poboljšali svoje opšte blagostanje.

Izvor: Sensa.si

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness