Kada je u pitanju menopauza, povećanje telesne težine je jedan od naših najvećih strahova - a taj zastrašujući višak kilograma samo je jedan od niza drugih simptoma o kojima često brinemo tokom menopauze. Naleti vrućine, nizak libido i druge dramatične promene u našim telima predstoje nam dok krećemo na ovo novo putovanje. Ali da li su ove stvari zaista neizbežne?
Osnivačica Kindra shop-a, Ketrin Balsam Švaber je posvećena “razbijačica mitova” za sve stvari vezane za menopauzu. Želi da pomogne ženama da razumeju šta se dešava sa njihovim telima i da im pruži prostor da pričaju o svom putovanju u menopauzi.

„Menopauza nije jedinstveni aspekt ženskog života“, kaže ona za sajt Woman's World. „To je nešto što se dešava 50 odsto stanovništva. I to je zajedničko iskustvo koje smo suštinski uslovljeni da ne delimo... Ako ne razgovaramo jedni sa drugima o tome šta se dešava u našim telima, a nemamo informacije i obrazovanje koje nam je potrebno da se brinemo o sebi, to nas ostavlja u stalnom nedostatku informacija kako starimo.”

Što više saznamo o menopauzi, to smo više u mogućnosti da razumemo simptome koje možemo da osetimo, uključujući i povećanje telesne težine (što vam se može, ali ne mora dogoditi!). Samoobrazovanje može pomoći da se rasvetle problemi iza vaših specifičnih simptoma - i to znanje će vas osnažiti da dobijete tretman i personalizovanu negu koja vam je potrebna. Dakle, hajde da razotkrijemo neke mitove!

Mit 1: Povećanje telesne težine u menopauzi je trajno

Pre svega, povećanje telesne težine tokom menopauze nije zagarantovano. Neke žene doživljavaju porast težine kada tela počinu da im se menjaju, druge ne. Hormonske promene ne znače nužno da ćete nagomilati nekoliko kilograma oko struka.To je zato što je promena težine takođe povezana sa vašom genetikom, načinom života i ishranom .

Ali za one koji dožive tu promenu, šta uzrokuje povećanje telesne težine tokom menopauze? „Teško je reći da je menopauza posebno uzrok debljanja“, kaže Balsam Švaber. "Gubitak estrogena utiče na sve što se dešava u vašem telu." Zaista, ona ističe da nizak estrogen može usporiti metabolizam, smanjiti mišićnu masu i poremetiti navike spavanja . Kombinacija ovih faktora može doprineti povećanju težine.

Imajući ovo na umu, ona veruje da će vam rešavanje pojedinačnih simptoma pomoći da upravljate svojom težinom. „Ako vam je san poremećen, obično jedete više šećera i osećate se razdražljivije“, objašnjava ona. Uspostavljanje bolje rutine spavanja može vam pomoći da smanjite količinu šećera koju jedete, što će zauzvrat pomoći da smanjite težinu.

Balsam Švaber preporučuje da razmišljate o svom telu nakon menopauze na isti način kao o telu nakon trudnoće. Ne biste se se stidele svog tela nakon porođaja, zar ne? „Sa svojim telom posle bebe, morala sam ponovo da naučim kako da održavam i upravljam svojom težinom. Osećam da je ovo veoma slično“, kaže majka blizanaca.

I dok se povećanje telesne težine u menopauzi veoma razlikuje od povećanja telesne težine u trudnoći, oboje zahtevaju period da ponovo upoznate svoje telo i naučite nove pristupe kontroli kilaže. Vaše telo u menopauzi, kao telo posle trudnoće, drugačije će zadržati težinu. „Realnost je da se vaše telo menja“, dodaje ona.

Mit 2: Naleti vrućine se ne leče

Mnoge žene veruju da su valunzi samo još jedna stvar koju moraju da prežive dok im simptomi ne nestanu. Na kraju krajeva, mnoge žene prolaze kroz njih, tako da ih je prilično teško lečiti. Jel tako?

U stvari, ti iznenadni udari toplote se mogu lečiti , iako su složeni. Ali šta uopšte izaziva valunge? Istraživanja pokazuju da estrogen kontroliše oblast mozga koja reguliše telesnu temperaturu. Nizak nivo estrogena može otežati telu da reguliše temperaturu. To dovodi do izuzetno neprijatnog osećaja iznenadnih naleta toplote i izbijanja znoja. Ali to nije kraj priče.

„Postoji više faktora“, kaže Balsam Švaber. „Valunzi nisu samo vaskularni problem. Takođe se javljaju pod uticajem osećanja anksioznosti, a ponekad i depresije. Mnoge žene razviju anksioznost zbog vrućine ili noćnog znojenja. Dakle, ako ste otišli u krevet sa zabrinutošću da biste se mogli probuditi usred noći sa noćnim znojem, to može doprineti iskustvu koje imate.

Možda će biti potreban višestruki pristup za lečenje vaših valunga. Rešavanje osećanja anksioznosti i depresije može pomoći, kao i uzimanje suplemenata.

Mit 3: Menopauza umanjuje libido

Da li ste čuli da seksualna želja nakon menopauze ne postoji? „To je definitivno mit“, kaže Balsam Švaber. "Naravno, sve je kombinacija faktora." To može uključivati suvoću vagine (takođe uzrokovano niskim nivoom estrogena!), osećaj nelagodnosti u svom telu, anksioznost oko seksa i nedostatak komunikacije sa partnerom.

„Ogromna većina žena doživljava suvoću vagine “, objašnjava Balsam Švaber. „Devedeset procenata žena koje dožive suvoću vagine ne traže rešenje za to. Što znači da su žene predugo živele sa idejom da bi seks mogao da postane neprijatan kako starimo, što ne mora da bude tačno.

Dakle, kako se baviti komplikovanim odnosom između menopauze i libida? „Mislim da prva faza osigurava da brinete o svom vaginalnom zdravlju“, kaže ona. „Kada razmislite o tome koliko vremena i pažnje posvećujemo našim licima, ni izbliza toliko vremena ne posvećujemo sluzokoži vagine.

„Druga faza je preispitivanje vašeg intimnog odnosa sa partnerom. Biti u stanju da razgovarate sa svojim partnerom je kritična komponenta. Ako ne možete da se osećate prijatno kada pričate o promenama u svom telu, veoma je teško pronaći novu poželjnu sebe.” Vreme je da srušimo tu barijeru i otvorimo se!”

Mit 4: Povećanje težine u menopauzi, talasi vrućine i nizak libido su jedini simptomi o kojima treba da brinete

Iako možda mislimo da su višak kilograma, talasi vrućine i smanjena seksualna želja najveći simptomi menopauze, oni sigurno nisu jedini. „U Sjedinjenim Državama postoje 34 klasifikovana 'simptoma menopauze'“, kaže Balsam Švaber. „U Velikoj Britaniji ih ima 48. Neki od ovih simptoma menopauze uključuju neredovne menstruacije, noćno znojenje, poteškoće sa spavanjem, umor, probleme sa pamćenjem, poteškoće sa koncentracijom i glavobolje - da spomenemo samo neke. Mnoge žene su prijavile druge simptome koji nisu ni na listi.

Zašto je toliko važno razumeti sve simptome menopauze? Poznavanje simptoma menopauze je izuzetno važno kako bi se sprečile različite pogrešne dijagonze - nečega što se dogodilo i samoj Balsam Švaber. „Kada sam u svojim kasnim 40-im krenula na sopstveno putovanje u menopauzu, počela sam da imam jake bolove”, objašnjava ona. “Stalno sam osećala kao da imam nisku temperature, Kada sam otišla kod svog lekara, on mi je postavio dijagnozu fibromialgije.
To mi je bilo čudno, jer sam imala jasan osećaj da nije tako. Tako sam i krenula na put samoedukacije kada je menopauza u pitanju što je važno za svaku od nas.”

Izvor: Sensa